Určite poznáte ten pocit, keď v sobotu rozmýšľate, aký chutný nedeľný obed pripravíte.
Vyriešili sme to za vás a zozbierali sme pre vás 15 skvelých receptov, ktoré sú ideálne na nedeľu.
1. Sviečková na smotane s bravčovým karé a brusnicami
Budeme potrebovať: 1 kg bravčové karé bez kosti, 2 PL plnotučná horčica, mleté čierne korenie, 3 ks stredne veľké mrkvy, 2 ks petržlen, 3 strúčiky cesnak, 1 ks cibuľa, soľ, 1 dl studená voda, 1 PL hladká múka, 2 ks bobkový list, 1 téglik smotana na šľahanie 33%, 1 ks knedľa, brusnice, smotana kyslá.
Postup:
Bravčové v celku očistíme a umyjeme. Posypeme korením a potrieme horčicou. Nádobu uzavrieme alobalom a dáme do chladničky (na noc alebo pár hodín). Na oleji spražíme nakrájanú cibuľku spolu s cesnakom do peny a celý kus mäsa opražíme z každej strany. Zalejeme vriacou vodou z konvice a pridáme bobkové listy. Očistené a nakrájané mrkvy a petržleny pridáme k mäsu. Varíme cca hodinku/hodinku a pol. Mäso vyberieme a nakrájame ostrým nožom na plátky. Bobkové listy z hrnca vyberieme. Vývar z hrnca rozmixujeme ponorným mixérom do hladka a postupne pridávame smotanu. Vrátime na sporák, zohrejeme a zahustíme vodou a múkou. Osolíme podľa chuti. Podávame s knedľou, kyslou smotanou a brusnicami.
2. Španielský vtáčik
Budeme potrebovať: 2 plátky hovädzie mäso zadné, 70 g anglická slanina, 50 g údené mäso, 2 ks kyslá uhorka, 2 PL hladká múka, 1 PL horčica, 1 PL, maslo, 1 ks uvarené vajce natvrdo, 1 ks cibuľa, korenie, soľ, olej.
Postup:
Plátky mäsa vložíme medzi potravinovú fóliu a poriadne rozklepeme od stredu ku krajom. Osolíme, okoreníme, potrieme horčicou a rozložíme plátky slaniny. Na okraj mäsa z užšej strany kladieme štvrťky vajca, uhorku a údeninu. Ďalšie okraje mäsa zahneme mierne dovnútra a stočíme do závitkov. Závitky stiahneme niťou a zvrchu ešte osolíme. Na rozpálenom oleji speníme cibuľu, pridáme vtáčiky a zo všetkých strán ich zprudka opečieme. Podlejeme vodou alebo vývarom asi do polovice výšky mäsa, priklopíme a dusíme 1 až 1,5 hodiny do mäkka. Počas dusenia občas vtáčiky otočíme, prípadne podlejeme. Mäkké závitky vyberieme, šťavu zahustíme múkou rozmiešanou v troške vody a približne 10 minút povaríme. Na koniec zjemníme maslom. Servírujeme s knedlíkom alebo ryžou.
3. Kura na masle s klasickou zemiakovou kašou
Budeme potrebovať: 2 ks chladené kuracie štvrťky, 100 g masla, korenie na kura, voda na podlievanie. Na prílohu budeme potrebovať: 700 g zemiaky, 2 lyžičky soľ, 100 ml smotana 12%, 200 ml mlieka, 50 g masla.
Postup:
Kura okoreníme a vložíme do pekáča, pridáme polovicu uvedeného množstva masla, podlejeme trochou vody a priklopené dáme piecť do rúry vyhriatej na 200 st. Pečieme cca 50 minút a potom poklop zoberieme a necháme dopiecť do zlata. Pridáme zvyšok masla a rúru vypneme. Počas pečenia dolievame vodu podľa potreby a kura polievame výpekom. Vody nedávajte príliš veľa, veď predsa chceme maslový a nie vodový výpek. Zemiaky uvaríme v osolenej vode do mäkka. Pridáme maslo a klasicky ich pretlačíme na zemiakovú kašu. Po častiach pridávame horúcu smotanu s mliekom a ručným mixérom vyšľaháme dohladka. Mlieko a smotanu pridávame pomaly, podľa toho ako hustú kašu máte radi. Dobrú chuť
4. Kuracie mäsko na čínsky spôsob podávané s ryžov
Budeme potrebovať: 400 g kuracie prsia, 1 ks cibuľa, 1/2 ks väčšia červená paprika, 20 g arašidy, 2 ks žĺtka, 1 ks pór, hrsť sušené alebo čerstvé huby, 1/2 ks čínska kapusta, 1 lyžica solamyl, granulovaný cesnak, soľ, čierne korenie, mletá paprika, 5 lyžíc sójovej omáčky, 2 lyžice worchestrovej omáčky, 100 ml olej.
Postup:
Najskôr nasypeme do strednej misky solamyl, trochu čierneho korenie a granulovaného cesnaku, potom pridáme lyžicu vody a vytvoríme kašu, do ktorej ešte vmiešame žĺtka. Potom nakrájame kuracie prsia na rezance a vložíme ich do misky a necháme asi 5 minút odležať. Rozpálime čo najviac olej na wok panvici, potom vložíme mäso a smažíme asi 8 minút, prvé 3 minúty neustále miešame, aby sa mäso neprilepilo a nespálilo. Potom mäso vyberieme do misky a necháme odpočívať. Väčšiu polovicu výpeku odoberieme a na zvyšku osmahneme na drobno nakrájanú cibuľu, nakrájaný pór, červenú papriku, huby, pridáme trochu mletej papriky, cesnaku, arašidy a prilejeme asi 100 ml vody. Dusíme zakryté cca 10 minút. Na úplne záver pridáme mäso, sójovú omáčku a worchester. Ochutíme soľou, pridáme kapustu a zľahka ohrejeme. Odstavíme a servírujeme s ryžou. Dobrú chuť
5. Kuracie prsia na šampiňónoch s ryžou
Budeme potrebovať: 500 g kuracie prsia, 1 ks veľká cibuľa, 100 g čerstvé šampiňóny, soľ, čierne korenie, červená mletá paprika, trochu solamylu, olej podľa potreby a ako príloha ryža s kukuricou a petržlenovou vňaťou.
Postup:
Kuracie prsia umyjeme a nakrájame na rezance. Na rozpálenom oleji osmažíme cibuľu, pridáme nakrájané huby a keď máme všetko orestované, pridáme na rezance nakrájané kuracie prsia. Osolíme, okoreníme a posypeme červenou mletou paprikou. Sprudka opečieme a podlejeme vodou. Dusíme do mäkka. Po podusení zahustíme solamylom – pridávame toľko ako hustú omáčku chcete mať. Ryžu uvaríme klasickým spôsobom a po uvarení primiešame kukuricu a na tanieri vrch posypeme petržlenovou vňaťou. Dobrú chuť!
6. Kuracie kúsky v krémovej horčicovej omáčke
Budeme potrebovať: 300 g kuracie prsia, 1 ks cibuľa, 1 ks mrkva, 3 lyžice kyslá smotana, 2 lyžice dijonská horčica, 2 lyžice obyčajná horčica, 2 lyžice hladká múka, 1 hrnček horúca voda, olej, soľ a čierne korenie. Marináda na mäso: 2 lyžice kari korenie, 1/2 lyžičky soľ, 2 lyžice sójová omáčka, čierne korenie podľa chuti.
Postup:
Kuracie prsia očistíme, umyjeme a poriadne osušíme. Nakrájame na rezance, pridáme všetky suroviny potrebné na marinádu a necháme 2 hodiny odležať v chladničke. Takto môžeme marinovať mäso aj celú noc, bude jemnejšie a chutnejšie. Cibuľu nakrájame na drobno a na rozpálenom oleji na panvicu osmažíme do zlata. Pridáme na hrubom strúhadle nastrúhanú mrkvu, mäso a orestujeme na miernom ohni. Posypeme lyžicou hladkej múky a krátko restujeme. Potom mäso zalejeme horúcou vodou, pridáme soľ a čierne korenie, premiešame a necháme dusiť. Nakoniec pridáme kyslú smotanu zmiešanú s lyžicou hladkej múky, horčicou a všetko spolu varíme, kým sa omáčka zredukuje. Ako prílohu môžete podávať ryžu alebo klasickú zemiakovú kašu. Dobrú chuť!
7. Kuracie kúsky v pikantnej jogurtovej marináde
Budeme potrebovať: 2 ks chladené kuracie prsia, 3 lyžice smotanový biely jogurt, 1 lyžica olej, 1 lyžička chilli korenie, 1/2 lyžičky sušený zázvor, 2 lyžičky kari korenie, 2 lyžice pikantná sójová omáčka s cesnakom, 2 lyžice sladká chilli omáčka, 1 ks pór, 100 g sušené paradajky s kapary v oleji, 2 lyžice olej, soľ a čierne korenie.
Postup:
Kuracie prsia nakrájame na kocky 2×2 cm. Do misky dáme jogurt, 1 lyžicu oleja, korenie a všetko premiešame. Vložíme pokrájané mäso a rukou všetko dôkladne premiešame. Necháme v chladničke hodinu marinovať. Na panvici rozpálime 2 lyžice oleja, pridáme mäso aj s marinácou a sprudka za stáleho miešania restujeme 10 minút. Potom pridáme zvyšok surovín a restujeme ďalších 10 minút. Podľa chuti osolíme a okorením a podávame s jasmínovou ryžou. Dobrú chuť!
8. Kurací pekáčik (všetko v jednom)
Budeme potrebovať: 2 ks kuracie štvrťky, 4 lyžice olej, 2 lyžice obľúbené korenie (grilovacie korenie, zlaté kura, …). Na zeleninovú zmes budeme potrebovať: 500 g malé zemiaky, 3 ks cibuľa, 3 ks paradajka, 3 ks paprika, 100 g anglická slanina, 4 strúčiky cesnak, 2 lyžičky paradajkového pretlaku, 4 lyžice oleja, zväzok čerstvých byliniek, soľ, čierne korenie.
Postup:
Umyté a osušené mäsko pokvapkáme olejom, posypeme korením, prehodíme do uzatvárateľnej nádoby a necháme cez noc v chladničke. Zemiaky poriadne očistíme, prekrojíme na polovicu a v miske ich zmiešame s olejom, paradajkovým pretlakom, na plátky nakrájaným cesnakom a na kocky nakrájanou anglickou slaninou. Osolíme a okoreníme podľa chuti, pridáme rôzne bylinky a poriadne premiešame. Do pekáča vložíme kuracie mäso a pridáme zemiaky so zeleninou. Pohádžeme zvyšné bylinky a prikryjeme. Pečieme v rúre pri teplote 200 st. cca 1 hodinu. Potom zoberieme poklop a dopečieme ešte pol hodinu. Behom pečenia obrátime všetko v pekáči – mäso hore a zelenina dole. Podlievanie vodou alebo vývarom nieje nutné, zelenina pustí šťavy dosť. Dobrú chuť!
9. Cestoviny s kuracím mäsom a syrovou omáčkou
Budeme potrebovať: 340 g penne cestoviny, 2 ks kuracie prsia, 1,5 šálky mozzarella, olivový olej, soľ a čierne korenie podľa chuti. Na omáčku budeme potrebovať: 1 lyžicu oleja, 4 strúčiky cesnaku, 3 lyžice hladkej múky, 1 šálku kuracieho vývaru, 1 šálku mlieka, 3/4 šálky nastrúhaného parmezánu, 1/2 lyžičky soli, 1/4 lyžičku čierneho korenia.
Postup:
Penne cestoviny uvaríme v osolenej vode al dente. Kuracie mäso nakrájame na rezance a na rozpálenom oleji na panvici osmažíme do zlata. Rúru vyhrejeme na 180 st., pripravíme si formu na pečenie a vymažeme dno maslom. Polovicu cestovín nasypeme do formy, druhú polovicu zmiešame s omáčkou – olivový olej na panvici poriadne rozohrejeme, pridáme prelisovaný cesnak a chvíľu restujeme. Posypeme múkou a spojíme. Potom za stáleho miešania tenkým prúdom prilievame vývar, mlieko a privedieme do varu. Varíme cca minútu, pokiaľ hmota nezačne hustnúť a vmiešame parmezán. Osolíme a okoreníme podľa chuti. Navrstvíme do formy a posypeme strúhanou mozzarelou. Pečieme cca 20-25 minút. Dobrú chuť!
10. Vynikajúci obed z jedného pekáča
Budeme potrebovať: 8 ks kuracie stehno, 5 ks zemiaky, 1 Ks cibuľa, 1 ks cuketa, 2 ks paradajka, 100 g maslo, 150 g ryža, korenie na kura, voda alebo vývar na podlievanie, soľ a korenie.
Postup:
Zemiaky umyjeme a očistíme. Spolu s cuketou, paradajkou a cibuľou ich nakrájame na kocky. Pridáme ryžu a premiešame. Kuracie nohy očistíme, osolíme a okoreníme, posypeme korením podľa chuti. Pripravíme pekáč, nalejeme na dno trochu vody, navrstvíme zeleninou so zemiakmi a ryžou. Na zeleninovú zmes poukladáme kuracie mäso a na každý kúsok položíme plátok masla a dáme piecť do vopred vyhriatej rúry. Pečieme pri teplote 180 st. do zlata. Dobrú chuť!
Leave a Reply