Akonáhle je cibuľka zlatá, pridáme kapustu, podlejeme asi 2 dcl vody, pridáme cukor, 3 štipky soli, štipku rasce a neprikryté necháme dusiť, kým sa voda neodparí. Občas premiešame.
Údené a kapusta sa pomaly pripravuje, takže pripravíme halušky: Do 5 l hrnca dáme variť približne 2,5 l vody. Než sa začne variť, do misy nasypeme zmes na halušky, pridáme cca 0,5 l studenej vody a poriadne premiešame.
Cesto nesmie byť veľmi husté, aby šlo dobre pretlačiť sitom na halušky (ale ani veľmi riedke, aby sa halušky nerozpadli). Akonáhle voda varí, pridáme polievkovú lyžicu soli (dávame až v okamihu varu, ak osolíme vodu hneď studenú, trvá dlhšie, než začne vrieť) a cez haluškové sito pretlačíme rovno drevenou špachtľou polovicu zmesi do vriacej vody.
Halušky od dna ľahko nadvihneme, stačí len ľahko zvírit vodu, nie prudké miešanie. Akonáhle vyplávajú halušky nahor, zoberieme je cedidlom (nie tým haluškovým), pretrepeme od vody a dáme rovno do pekáča s už opraženým mäsom. Halušky s mäsom hneď zľahka premiešame, aby sa omastily a nezlepili.
Druhú polovicu haluškového cesta tiež pretlačíme cez sito, uvaríme, scedíme a pridáme do pekáča. Opäť premiešame. Odporúčam robiť takto postupne, inak bude halušiek zrazu moc, slepí sa a hotové nebudete stíhať zbierať, takže sa rozvarí.
Akonáhle máme zmiešané halušky a mäso, pridáme podusené sladkokyslej kapustu, zľahka premiešame, podľa chuti dosolíme a okoreníme. Kto si chce pohrať, môže posypať ešte ďalšie dozlata opraženou cibuľkou.
Poznámka
Viem, že mnoho kuchárok dáva prednosť domácej výrobe halušiek, je tu rad výborných receptov na ich prípravu. Za seba môžem povedať, že s pokojným svedomím využívam kupované zmesi – polotovary – a ani žiadnu značku neuprednostňujú, chutia nám všetky.
Recept som rozpísala možno až moc podrobne, ale pamätám si, ako pre mňa boli kedysi halušky symbolom zložitého jedla, do ktorého som sa dlho nechcela pustiť – a pritom je to tak jednoduché 🙂
Leave a Reply