Pravý a chutný maďarský guláš z hovädzieho mäsa je obľúbenou pochúťkou nielen v Maďarsku, ale aj u nás. Lahodná chuť, sýta červená farba a omamná vôňa pritiahne k stolu každého gurmána.
Dôležité je zapamätať si, že maďarský guláš sa nezahustí ani múkou, či zemiakmi a najdôležitejší je základ.
Čo budeme potrebovať:
1kg hovädzieho mäsa, použiť však môžete aj bravčové pri ktorom je čas prípravy kratší
2-3 ks cibuľa
4 ks paradajky
2 ks paprika čerstvá
2 PL paprika mletá sladká
1 KL paprika mletá pálivá
5 PL bravčovej masti alebo oleja
1 PL soli
Feferónky alebo čili papričky
Postup:
Každý guláš sa pripravuje spôsobom rovnakého pomeru mäsa a cibule. Inak to nie je ani pri maďarskom guláši, avšak pomer berieme objemovo, nie váhovo! Preto si do dvoch misiek zvlášť nakrájame mäso a cibuľu. Pri použití veľkého množstva cibule môže byť guláš príliš sladký.
Cibuľu si nakrájame na menšie kúsky a osmažíme ju na oleji alebo bravčovej masti a na miernom ohni. Smažíme ju, kým nepustí šťavu a nechytí farbu. Môžete ju nechať jemne skaramelizovať. Potom pridáme čerstvo nakrájané paradajky. Dobré sú aj paradajky z plechovky, ktoré sú olúpané a čerstvé. Dusíme kým nezískame červenú kašu a tekutinu nechávame odpariť.
Do vzniknutej kaše, ako základu, pridáte mletú sladkú papriku a mletú pálivú papriku. Pridáte už pripravené nakrájané mäso a restujeme za stáleho miešania až kým sa mäso nezatiahne. Do mäsa pridáte soľ. Následne môžete pridať podľa chuti zelenú papriku, ktorá zvýrazňuje vôňu a ak máte radi pikantné veci, tak pridajte nakrájané feferónky alebo čili papričky. Podlejeme trochou vody, premiešame, zakryjeme kastról a necháme guláš dusiť na miernom ohni.
Vodou podlievajte postupne, pravidelne premiešajte a sledujte, aby vrela. Mäso dusíte, dokiaľ nie je mäkké a ak ste použili hovädzie mäso, tak príprava trvá asi 2 hodiny, kedy sa po tomto čase odparí prebytočná tekutina, guláš sa zahustí sám a mäso je krehké.
K maďarskému gulášu môžete podávať halušky alebo ako je u nás zvykom, domáce biele knedle.
Prajeme Vám dobrú chuť.
Leave a Reply