Desiatový šalát
Potrebujeme:
300 g saláma mäkká
2 PL omáčka worcesterská
1 PL ocot
3 PL kečup
1 ks kukurice v konzerve
2 ks vajcia uvarené na tvrdo
2 PL olej
3-4 ks uhorky sladkokyslé
2 ks menšia cibuľa
250 g omáčka tatárska omáčka
Postup: Salámu, vajíčka, uhorky, cibuľu nakrájame tak ako máme v šalátoch radi, pridáme kukuricu.V druhej miske zmiešame všetky pochutiny. Šalát na desiatu – obrázok 1 2 Všetko spolu zmiešame a odložil do chladničky odležať. Podávame s čerstvým pečivom.
Parížsky Šalát podľa ČSN
Potrebujeme:
400 g parížskej salámy nakrájanej na rezance
180 g sterilizovaných uhoriek nakrájaných nadrobno
60 g sterilizovaného hrášku
25 g cibule nakrájanej nadrobno
zálievka:
300 g základnej majonézy (doma urobené)
10 g krupicový cukor
10 g soľ
20 g plnotučná horčica
5 g ocot
8 g worcesterskej omáčka
0,5 g korenie
Postup: Najskôr zmiešame všetky prísady na šalát a potom všetky prísady na zálievku. Dobre premiešame a môžeme podávať.
Vlašský šalát podľa ČSN
Potrebujeme:
Zemiaky 350 g (lojové, deň vopred uvarené)
Saláma 228 g (nakrájaná na rezance)
Uhorky sterilizované 90 g
Hrášok sterilizovaný bez nálevu 20 g
Zeler koreňový 32 g (varený)
Mrkva 48 g (varená)
Horčica plnotučná 20 g
Korenie mleté 0,5 g
Ocot 15 g
Worcester 5 g
Majonéza 200 g
Cukor krupica 10 g
Soľ 10 g
Postup: Všetky suroviny nakrájame (okrem hrášku) a zmiešame v miske a môžeme podávať. Nakoniec vmiešame zálievku z majonézy, cukru, soli. worcestrom, octu a horčice.
Pochúťkový šalát
Potrebujeme:
30 -40 dkg liptovskej salámy,
1 cibuľa
2 -3 kyslé uhorky
2 vajíčka na tvrdo
sterilizovaná konzerva hrášku malá
Na zálievku:
1 lyžica octu
2 lyžice oleja
1 lyžica worchestru
1 lyžica horčice
1 lyžička cukru
malá majonéza
Postup: Salámu nakrájame na menšie rezančeky. Pridáme odkvapkaný hrášok, nadrobno nakrájanú cibuľu a uhorky. Pripravíme si zálievku: ocot, olej, worchester, horčica a cukor – necháme prejsť varom. Nalejeme na pripravené suroviny. a nakoniec pridáme majonézu, dobre premiešame a necháme odležať, najlepšie cez noc.
Turistický šalát:
Potrebujeme:
20 dkg saláma turista (vysočina) – nakrájané na rezance
1 nátierkové maslo
1 malá cibuľa nakrájaná nadrobno
100 g tvrdého syra nakrájaného na rezance
1-2 strúčiky cesnaku
Voliteľné: červená paprika
2 natvrdo uvarené vajcia – nakrájané
1 lyžicu tatárskej omáčky
2 lyžice horčice
Postup: K saláme pridáme maslo, syr, nakrájanú cibuľku, pretlačený cesnak a ostatné prísady. premiešame a môžeme podávať.
zdroj: woman.tiscali.cz
Leave a Reply