7 TOP šalátov z dob socializmu, na ktoré sme chodili každý deň: Je to 30 rokov ale na tú chuť sa nezabúda!

Desiatový šalát

Potrebujeme:
300 g saláma mäkká

2 PL omáčka worcesterská

1 PL ocot

3 PL kečup

1 ks kukurice v konzerve

2 ks vajcia uvarené na tvrdo

2 PL olej

3-4 ks uhorky sladkokyslé

2 ks menšia cibuľa

250 g omáčka tatárska omáčka

Postup: Salámu, vajíčka, uhorky, cibuľu nakrájame tak ako máme v šalátoch radi, pridáme kukuricu.V druhej miske zmiešame všetky pochutiny. Šalát na desiatu – obrázok 1 2 Všetko spolu zmiešame a odložil do chladničky odležať. Podávame s čerstvým pečivom.

Parížsky Šalát podľa ČSN

Potrebujeme:
400 g parížskej salámy nakrájanej na rezance

180 g sterilizovaných uhoriek nakrájaných nadrobno

60 g sterilizovaného hrášku

25 g cibule nakrájanej nadrobno

zálievka:

300 g základnej majonézy (doma urobené)

10 g krupicový cukor

10 g soľ

20 g plnotučná horčica

5 g ocot

8 g worcesterskej omáčka

0,5 g korenie

Postup: Najskôr zmiešame všetky prísady na šalát a potom všetky prísady na zálievku. Dobre premiešame a môžeme podávať.

Vlašský šalát podľa ČSN

Potrebujeme:
Zemiaky 350 g (lojové, deň vopred uvarené)

Saláma 228 g (nakrájaná na rezance)

Uhorky sterilizované 90 g

Hrášok sterilizovaný bez nálevu 20 g

Zeler koreňový 32 g (varený)

Mrkva 48 g (varená)

Horčica plnotučná 20 g

Korenie mleté 0,5 g

Ocot 15 g

Worcester 5 g

Majonéza 200 g

Cukor krupica 10 g

Soľ 10 g

Postup: Všetky suroviny nakrájame (okrem hrášku) a zmiešame v miske a môžeme podávať. Nakoniec vmiešame zálievku z majonézy, cukru, soli. worcestrom, octu a horčice.

Pochúťkový šalát

Potrebujeme:
30 -40 dkg liptovskej salámy,

1 cibuľa

2 -3 kyslé uhorky

2 vajíčka na tvrdo

sterilizovaná konzerva hrášku malá

Na zálievku:

1 lyžica octu

2 lyžice oleja

1 lyžica worchestru

1 lyžica horčice

1 lyžička cukru

malá majonéza

Postup: Salámu nakrájame na menšie rezančeky. Pridáme odkvapkaný hrášok, nadrobno nakrájanú cibuľu a uhorky. Pripravíme si zálievku: ocot, olej, worchester, horčica a cukor – necháme prejsť varom. Nalejeme na pripravené suroviny. a nakoniec pridáme majonézu, dobre premiešame a necháme odležať, najlepšie cez noc.

Turistický šalát:

Potrebujeme:
20 dkg saláma turista (vysočina) – nakrájané na rezance

1 nátierkové maslo

1 malá cibuľa nakrájaná nadrobno

100 g tvrdého syra nakrájaného na rezance

1-2 strúčiky cesnaku

Voliteľné: červená paprika

2 natvrdo uvarené vajcia – nakrájané

1 lyžicu tatárskej omáčky

2 lyžice horčice

Postup: K saláme pridáme maslo, syr, nakrájanú cibuľku, pretlačený cesnak a ostatné prísady. premiešame a môžeme podávať.

zdroj: woman.tiscali.cz

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*