Už začínate premýšľať nad tým aké tento rok upečiete pečivo? A stále neviete aké? Máme tu pre vás úžasný recept na orieškovokaramelové minitortičky, ktoré sú najlepšie na druhý deň po noci v chladničke.
Ide o obľúbené vianočné cukrovinky, ktoré báječne chutia a nikdy na tácke dlho nevydržia.
INGREDIENCIE
5 vajec
8 lyžíc cukru kryštál
8 lyžíc minerálnej vody s bublinkami
8 lyžíc oleja
8 lyžíc polohrubej múky
1 čajová lyžička prášku do pečiva
KRÉM
250 g kryštálového cukru
250 g masla
250 ml vody
50 g hladkej múky
15 ml rumu
POLEVA
100 g čokolády na varenie
Polovičky vlašských orechov
POSTUP:
Oddelíme si žĺtky od bielkov. Z bielkov si vyšľaháme tuhý sneh. Žĺtky následne vymiešame s cukrom. Pridáme vodu a postupne pridáme aj zvyšok ingrediencií na cesto. Nakoniec do cesta pomaly zapracujeme sneh.
Cesto rozdelíme na dve rovnako veľké časti. Upečieme buď súčasne, alebo na dve etapy, vo vymastenom a múkou vysypanom plechu. Pečieme na 180 stupňov.
Medzitým si pripravíme náplň. Cukor dáme skaramelizovať. Keď sa rozpustí, pridáme maslo. Potom prilejeme 1 dl vody. Zahrievame a miešame na miernom plameni. Až je zmes horúca, pridáme zvyšok vody, múku a vymiešame hladký krém. Až dostaneme karamelovú, zamatovú konzistenciu, pridáme rum, zamiešame a odstavíme.
Cesto je mäkkučké, takže si z neho ľahko vykrojíte kolieska pomocou normálneho vianočného vykrajovadlá v tvare kruhu. Potom už stačí len poskladať. Na spodnú vrstvu naneste krém a priklopte druhým plátom cesta. Nakoniec vrch potrieme rozpustenou čokoládou a položíme na ňu polku vlašského orecha.
Ak sa vám recet páčil, budeme radiť ak ho budete zdieľať aj na Facebooku!
Leave a Reply