Sviečková omáčka je základným českým jedlom, ktoré si zamiloval každý, kto túto pochúťku ochutnal. Príprava je veľmi pracná a vyžaduje veľa času a trpezlivosti. Možno sa vám dokonca zdá ťažká, ak sa však držíte postupu a ingrediencií, tak tá chuť na konci vám bude stáť za tú námahu. Nenechajte sa odradiť a pustite sa do niečoho nového.
Potrebné ingrediencie:
Mäso:
1,5 Kg hovädzie zadné
30g soli
50g slaniny
Moridlo:
½ Kg zeleru
300g mrkvy
100g petržlenu
150g cibule
1,5 L vody
150 ml octu
6ks celého nového korenia
10ks korenie čierne celé
2 bôbkové listy
3ks čerstvého tymiánu
1ks citrón
Zostávajúce ingrediencie:
50g maslo
50g slaniny
100g cukru
40g plnotučnej horčice
300ml hovädzieho vývaru
500ml smotana na šľahanie
Postup:
1.) Začnite prípravou moridla. V hrnci dajte variť vodu, ocot a koreniny.
2.) Očistite zeler, mrkvu a dva petržleny, ktoré nakrájate na kolieska.
3.) Cibuľu nakrájanú na lupienky pridajte spolu so zeleninou a jedným citrónom na štvrťky do hrnca. Povarte zhruba 15 minút a nechajte vychladnúť.
4.) Potom si pripravte mäso, ktoré by malo byť kvalitné. Najlepšie je ho prešpikovať slaninou.
5.) Slaninu nakrájanú na paličky dajte na nejaký čas do mrazničky aby stuhla a vy ste ju mohli ľahšie použiť do mäsa. V mäse urobte s tenkým nožom jemné zárezy na slaninu.
6.) Prešpikované mäso osoľte a vložte do pekáča.
7.) Mäso zalejte vychladnutým moridlom, uzavrite a odložte do chladničky na podľa možností aspoň 2 dni. Počas dňa mäso párkrát otočte a premiešajte moridlo.
8.) Po 2 dňoch je mäso pripravené a zelenina zmäknutá. Z pekáča si zvlášť odložte mäso, zeleninu i vývar.
9.) Na pekáči si opečte slaninu spolu s maslom a potom pridajte mäso, ktoré poriadne opečte z každej strany aby sa stiahlo.
10.) Na tomto výpeku si potom orestujte zeleninu z moridla, ale bez citróna, ten môžete vyhodiť. Opekajte kým kraja zeleniny nebudú hnedej a pridajte cukor, ten sa postupne roztopí a začne karamelizovať.
11.) Potom pridajte lyžicu horčice, poriadne premiešajte, zalejte vývarom a nechajte zovrieť.
12.) Opečené mäso vložte späť do pekáča, zalejte základom a prilejte aj polovicu moridla. Zatvorený pekáč vložte do rúry a pečte pomaly 2,5 – 3 hodiny na 170 ° C. Mäso niekoľkokrát obráťte a podľa potreby prilievajte zvyšok moridla.
13.) Po uvarení mäsa si pripravte omáčku. Do väčšieho hrnca si cez sito prelejte zmes z pekáča.
14.) Zo zeleniny cez sito poriadne vytlačte šťavu. Môžete tiež rozmixovať, ale najprv vyberte korenie. Zovretú omáčku stále miešajte a postupne prilievajte smotanu na šľahanie.
15.) Varom omáčku zredukujte na potrebné množstvo omáčky. Ak je hustá, prilejte viac smotany a ak sa vám zdá príliš riedka tak pridajte lyžicu múky.
Prajeme vám dobrú chuť!
Leave a Reply