Máte na záhrade strom s jablkami a každý rok neviete čo s nimi? Možností je niekoľko. Buď ich dáte králikom, rozdáte po susedoch, prípadne lesnej zvery, alebo si ich uchováte v pivnici. Potom máte ešte možnosť, vylisovať šťavu a urobiť si mušt, alebo môžete tiež niečo dobré upiecť. Ako jablká využívate vy?
Krehký koláč od babičky
Naše babičky vždy vedeli upiecť skvost. Dnes je to samá moderná gastronómia. Samé cudzie názvy ako crème brûlée či Pana cotta. Prečo si radšej nevychutnáme domáce slovenské recepty, ktoré robili naše babičky a prababičky?
- 0,5 kg hladkej múky
- 5 vajec
- 250g masla
- kypriaci prášok
Okrem tohto zoznamu ešte samozrejme jablká a cukor. Na plech s papierom na pečenie dáme asi ¾ cesta zo žĺtkov, tuku, múky a prášku do pečiva, na to navrstvíme nastrúhané jablká so škoricou, cukrom a citrónovou kôrou, na jablká dáme vyšľahaný sneh z bielkov s cukrom a nakoniec zvyšnú časť cesta zo žĺtkov. Jednoduché že? Potom pečte v rúre tak, ako ste zvyknutí, pokiaľ nebude koláč krásne zlatý. Aby ste si mohli takú dobrotu urobiť aj v mrazivej zime, keď nemáte čerstvé jablká, poradíme vám, ako jablká uchovať. Alebo naozaj radšej vyskúšate nejaký recept z cudziny? No určite aj tie jablká možno využiť pre vaše tvorenie.
Leave a Reply