Domáca knedľa patrí k veľmi obľúbeným prílohám a má svoje miesto v mnohých chutných pokrmoch všedných i slávnostných. Prečo si však nepripraviť rýchly knedlík len tak, napríklad aj do zásoby?
Navyše ide o skvelý tip, ako zužitkovať staršie pečivo. Knedlík chutí výborne a na stole je raz dva. Knedle môžete zužitkovať hneď, alebo zamraziť na neskôr.
Čo budeme potrebovať:
- 500 g staršieho pečiva nakrájaného na malé kocky
- 2 vajcia
- 3 ks cibule
- Petržlenovú vňať nakrájanú nadrobno
- 5 plátkov slaniny nakrájanej nadrobno
- Soľ a korenie podľa chuti
- Mlieko na zaliatie pečiva
- Štipku muškátového orieška
- Olej
Postup prípravy
- Pečivo polejeme trochou mlieka – stačí skutočne len trochu mlieka, podľa potreby budeme mlieko pridávať neskôr.
- Cibuľu nakrájame nadrobno a opražíme na troche oleja dozlatista. Pridáme kúsky slaniny a všetko spolu chvíľu opekáme na miernej teplote. Túto zmes zmiešame s nakrájaným pečivom.
- Pridáme petržlenovú vňať, rozmiešané vajíčka, dochutíme soľou, korením a vymiešame lepivú hmotu (podľa potreby pridávame mlieko, ak sa nám zmes zdá príliš suchá). Necháme odpočívať 15 minút.
- Na varenie môžeme použiť potravinársku fóliu, plátno, alebo trebárs aj vrecúška na tlačenku. Jednoducho do nich navrstvíme hmotu, pevne uviažeme na oboch koncoch a varíme vo vriacej vode približne 25 minút.
Knedle získajú skvelú chuť, keď ich varíte v plátne alebo utierke v polievke (ja ich varím v nedeľu v klasickom vývare a knedle sú skutočne vynikajúce).
Leave a Reply