Ak na karfiole uvidíte takéto bodky, nejedzte ho!

Karfiol je všestranná a obľúbená zelenina, ktorá sa často používa na prípravu rôznych jedál. Hoci sa karfiol zvyčajne kupuje v kvietkoch, čerstvý alebo mrazený, tí, ktorí sa s touto zeleninou stretli v obchode s potravinami, si pravdepodobne všimli, že niektoré sú v lepšom stave ako iné.

Môžu mať čierne bodky, žltkasté sfarbenie a niektoré časti môžu byť trochu mäkké.

Tieto sfarbenia sú výsledkom oxidácie karfiolu. Oxidácia je proces, ktorý sa vyskytuje v dôsledku vystavenia vzduchu a svetlu a ukazuje, že zelenina začína starnúť.

Čierne bodky a sfarbenie zvyčajne nesvedčia o plesni a nesúvisia s tvorbou škodlivých zlúčenín. Namiesto toho je jav podobný, ako keď rozrezané jablko zhnedne, čo je tiež výsledkom oxidačného procesu.

Ak má teda karfiol sem-tam len pár čiernych bodiek, zelenina je bezpečná na konzumáciu. Bodky, ktoré boli umiestnené na ružiach, sa jednoducho odrežú a karfiol sa môže použiť na prípravu plánovaného jedla.

Zdravý karfiol má niekoľko charakteristických znakov. Zdravý karfiol má krásnu svetlú farbu, príjemnú sviežu vôňu, ružičky sú pevné, pevné a chrumkavé.

Pokazený alebo poškodený karfiol ľahko spoznáte. Čierno-žlté škvrny sú na veľkej ploche, zelenina je mäkká, slizká a páchne. V takom prípade neostáva iná možnosť, len zeleninu vyhodiť.

Aby bol karfiol čo najmenej v kontakte so vzduchom a svetlom, oplatí sa ho skladovať vo vzduchotesnej nádobe v chladničke. Nízka teplota a vlhkosť chladiča spomaľujú oxidačný proces.

Karfiol umyte až bezprostredne pred použitím, pretože extra vlhkosť len urýchli oxidáciu. Dodržaním týchto jednoduchých krokov môžete zabezpečiť, že karfiol zostane čerstvý a chutný, kým ho nepoužijete.

Zdieľajte článok aj so svojimi priateľmi.

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*