Ako znížiť riziko rakoviny prsníka? Táto potravina to dokáže až o 14 %!

Vedeli ste, že sa môžete chrániť pred rakovinou prsníka, ak zjete len dve porcie mastných rýb týždenne? Podľa čínskej štúdie uverejnenej v časopise British Medical Journal dve porcie mastných rýb, ako je napríklad losos, znižujú riziko rakoviny prsníka až o 14 %.

Ryby totiž poskytujú omega-3 mastné kyseliny, ktoré sú zvyčajne najdôležitejšie pre vývoj mozgu, ale tiež znižujú zápal v mozgu. Podobné protizápalové účinky majú aj na iné telesné orgány, napríklad na kardiovaskulárny systém.

Štúdie ukázali, že aj v bohatých západných krajinách 9 z 10 detí a 2/3 dospelých nikdy nekonzumuje tučné ryby. Ľudský organizmus si však omega-3 mastné kyseliny nedokáže vyrobiť sám.

Vedci analyzovali údaje z 26 štúdií z Ázie, USA a Európy, ktorých sa zúčastnilo 80 000 účastníkov vrátane 20 000 ľudí postihnutých rakovinou prsníka. Najnovší výskum zistil, že len 0,1 % energie navyše alebo 0,1 gramu omega-3 tukov denne znižuje riziko vzniku rakoviny o 5 %.

Akú dávku a z akých zdrojov získať omega-3

Ako už bolo spomenuté, na dosiahnutie ochrannej hladiny by každá žena (ale aj muži) mala konzumovať dve porcie mastných rýb týždenne. Za štandardnú porciu sa považuje 140 gramov rybieho mäsa. Obsahuje najmenej 2 gramy omega-3 kyselín EPA a DHA. Takže v dvoch porciách získate 4 gramy omega-3 za týždeň.

Za mastné ryby považujeme tieto bežne dostupné druhy:
  • sleď
  • losos
  • sardinky
  • makrela

Môžete konzumovať aj iné ryby, napríklad tuniaka alebo tresku, ktoré sú samozrejme tiež zdravé. Ich mäso však obsahuje menej omega-3 mastných kyselín. Na druhej strane, olej z treščej pečene je na tieto kyseliny mimoriadne bohatý, a preto sa používa ako základ mnohých bežne dostupných výživových doplnkov.

Jedna kapsula zvyčajne obsahuje približne 1 gram oleja, ktorý obsahuje 0,3 gramu omega-3 kyselín. Aby ste dosiahli ekvivalent 4 gramov z rybieho mäsa, musíte skonzumovať približne 14 kapsúl týždenne alebo 2 kapsuly denne.

Najnižší výskyt rakoviny prsníka majú ženy v Ázii. Je to práve preto, že ryby konzumujú veľmi často. Samozrejme, je tu ešte jedna vec, ktorú treba zvážiť. Ženy, ktoré sa zdravo stravujú, sú často zároveň štíhlejšie, čo tiež pomáha znižovať riziko rakoviny prsníka.

Podeľte sa o tento článok aj so svojimi priateľmi a rodinou.

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*