Božský ŠTEDRÁK: Každá návšteva bude v nemom úžase!

Ingrediencie:

  • 500 g polohrubá múka
  • 250 ml mlieko
  • 20 g čerstvé droždie
  • 70 g práškový cukor
  • 60 g maslo
  • soľ
  • 1 kl kryštálový cukor do kvásku

Slivková plnka:

  • 200 g slivkový lekvár
  • citrónová kôra

Orechová plnka:

  • 200 g mleté vlašské orechy
  • 200 ml mlieko
  • 80 g práškový cukor
  • 1 ks vanilkový cukor
  • 1 PL rum
  • 2 PL strúhanka na zahustenie

Maková plnka:

  • 200 g mletý mak
  • 200 ml mlieko
  • 100 g práškový cukor
  • 1 PL slivkový lekvár
  • 1 ks vanilkový cukor

Tvarohová plnka:

  • 500 g jemný hrudkovitý tvaroh
  • 4 PL práškový cukor
  • 1 ks vanilkový cukor
  • 1 ks vajce
  • 1 ks citrón (kôra)
  • 2 PL Zlatý klas
  • 1 ks žĺtok
  • 1 ks vajce na potretie

Postup:

1. Cesto: do vlažného mlieka, dáme kávovú lyžičku kryštálového cukru a rozdrobené droždie, premiešame a necháme vykysnúť kvások, asi 10 minút. Múku preosejeme, pridáme maslo, vajce, práškový cukor, štipku soli, vykysnutý kvások a vypracujeme hladké nelepivé cesto, ktoré necháme na teplom mieste prikryté vykysnúť, asi jednu hodinu. Zatiaľ si pripravíme plnky.

2. Slivková plnka: slivkový lekvár zmiešame s citrónovou kôrou.

3. Orechová plnka: mleté orechy, cukor, vanilkový cukor, premiešame, zalejeme vriacim mliekom, pridáme rum, strúhanku, zamiešame a necháme vychladnúť.

3. Maková plnka: mletý mak, cukor, vanilkový cukor premiešame, zalejeme vriacim mliekom, pridáme polievkovú lyžicu slivkový lekvár, premiešame a necháme vychladnúť.
4. Tvarohová plnka: tvaroh, cukor, vanilkový cukor, citrónovú kôru, vajíčko, žĺtok a zlatý klas zmiešame.
5. Vykysnuté cesto na pomúčenej doske rozdelíme na 5 častí. Postupne rozvaľkáme každú časť na tenko na veľkosť plechu. Rozmer plechu 30×40 cm.
6. Na vymastený plech pomocou valčeka preložíme prvú časť, potrieme lekvárom, priložíme druhú rozvaľkanú časť, jemne pritlačíme, potrieme orechovou plnkou. Priložíme tretiu rozvaľkanú časť, potrieme makovou plnkou, priložíme štvrtú časť, jemne pritlačíme, potrieme tvarohovou plnkou.
7. Poslednú piatu časť rozvaľkáme, radielkom vytvoríme pásiky, ktoré ukladáme na povrch do tvaru mriežky a potrieme ich rozšľahaným vajíčkom.
8. Upečieme v rozohriatej rúre. Teplota 180°C 40 minút alebo podľa potreby.
Dobrú chuť!
Ak sa Vám tento super vianočný recept páči, zdieľajte ho aj so svojími známymi a rodinou 🙂 ❤.

Written By
More from redakcia
Tento nápoj vás zbaví únavy: Je veľmi silný a účinný!
Hromadenie toxínov v krvi alebo v črevách spôsobuje chronickú únavu, nadúvanie, ale...
Read More
Leave a comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *