Ingrediencie pre 8 osôb:
- 500 g hladkejmúky
- 250 g masla
- 140 g práškového cukru
- 4 žĺtky
- 100 g čokolády na varenie
Na krém:
- 6 vajec
- 180 g cukru (kryštálový)
- 180 g masla (v prípade potreby až 250 g)
Na polevu:
- 150 g čokolády
- 1 lyžica tuku
Príprava:
- Väčšinou pracujem s mixérom a špirálovými nástavcami, pretože to cesto menej zohreje, takže ho nemusím dávať do chladničky. Do misky dáme múku zmiešanú s práškovým cukrom. Pridajte studené maslo nakrájané na prúžky a miešajte, kým nezískate drobivú štruktúru. Potom urobte v strede priehlbinu, pridajte žĺtky a rozpustenú čokoládu. Miešame, kým sa cesto úplne nespojí. Rozdeľte na 4 časti, zabaľte do potravinovej fólie a dajte na desať minút do chladničky. Ak miesite rukami, odložte aspoň na pol hodiny.
- Cesto je mäkké a dosť ťažko sa s ním pracuje, no neskôr je veľmi chrumkavé a lahodné. Vezmite jeden kúsok cesta a medzi 2 papiermi na pečenie ho rozvaľkajte na hrúbku približne 3 mm. Ak treba, trochu pomúčime, ak sa cesto začne lepiť. Formičkami vykrajujeme požadované tvary a ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pripravte si viac foriem, ak nejaké máte a naplnené formičky vložte do chladničky, aby sa cesto ešte viac stlačilo a lepšie držalo tvar pri pečení.
- Krátko pečieme. Približne 7 až 10 minút pri teplote 150 až 180 stupňov Celzia. Záleží predovšetkým na sile vašej rúry, takže sa prispôsobte svojim skúsenostiam. Nesmú byť prepečené. Plech potom položím na studenú dlažbu a koláčiky rýchlejšie vychladnú. Zopakujte proces vyvaľkania a krájania, kým je cesto. Vykrojené tvary poukladáme na vychladnutý plech vystlaný rovnakým papierom na pečenie a upečieme. (urobíte cca 70 koláčikov)
- Do misky dáme kryštálový cukor a vajcia a varíme na pare, teda na ďalšej miske s vodou. Miešame metličkou, aby nevznikli hrudky. Keď to dobre zhustne (asi po 10 minútach varenia), odstavíme a občas premiešame, aby sa nám neurobila kôrka. Do vychladnutého krému vmiešame pripravené maslo alebo margarín. Krém som ešte chladila v chladničke, aby bol po spojení pevnejší. Krém nanesieme na jednu sušienku pomocou striekačky s hviezdicovým hrotom alebo lyžičkou a prikryjeme druhou sušienkou.
- Pripravte polevu na zdobenie. V rúre som roztopila mlieko a čokoládu na varenie a pridala som lyžicu tuku, dobre premiešala a namočila do nej jednu stranu spojenej sušienky. Po namáčaní na povrchu otraste prebytok a rýchlo otočte. Ozdobte ďalej podľa želania.
Leave a Reply