Dermatológovia odhaľujú: 8 potravín, ktoré poskytujú najviac kolagénu pre krásnu pleť!

8 potravín, ktoré poskytujú najviac kolagénu pre krásnu pleť!

Hoci čaj v akejkoľvek podobe nepomáha príliš produkovať kolagén, zabraňuje jeho úbytku v priebehu času. Ak chcete mať krásnu pleť bez vrások, musíte sa uistiť, že dostávate všetky potrebné živiny, medzi ktoré patrí aj kolagén.

Kozmetické prípravky nestačia na to, aby bola vaša pleť zdravá. Musíte tiež dodržiavať vyváženú stravu. V tomto článku vás upozorníme na 8 potravín, ktoré obsahujú kolagén pre vašu pleť alebo prispievajú k jeho tvorbe.

Tento proteín udržiava pokožku mladú a pevnú a zároveň zabezpečuje zdravé kĺby.

Čo je kolagén?

Kolagén je najdôležitejšia bielkovina v tele. Kolagénové vlákna, ktoré sú pružné a pevné, sa nachádzajú v koži, kostiach, svaloch, šľachách a kĺboch.

Vaša pokožka prirodzene produkuje kolagén. Časom sa však táto schopnosť znižuje. Vtedy sa na pokožke objavujú vrásky, kĺby sa viac zapália, kosti zoslabnú atď.

Z tohto dôvodu je dôležité dodržiavať vyváženú stravu bohatú na potraviny, ktoré obsahujú kolagén alebo podporujú jeho tvorbu.

Čo ponúka kolagén pokožke?

Kolagén je hlavnou zložkou pokožky. Tento proteín pomáha udržiavať pevnosť a pružnosť pokožky. Z tohto dôvodu je dôležité zabezpečiť, aby vaše telo dostávalo dostatok kolagénu prostredníctvom stravy.

Keď ste mladí, kolagén sa neustále dopĺňa, vďaka čomu vaša pleť vyzerá mlado a pevne.

Po tridsiatke však pravdepodobne spozorujete väčšiu tendenciu k ochabovaniu pokožky a tvorbe vrások. Potraviny uvedené nižšie sú známe tým, že obsahujú kolagén alebo uľahčujú jeho tvorbu, aby ste mali krásnu pokožku.

  • 1. Cesnak

Existuje mnoho dôvodov, prečo by cesnak mal byť súčasťou vášho jedálnička. Táto liečivá potravina obsahuje veľa síry. Tento produkt, ktorý má aj detoxikačné vlastnosti, prispieva k tvorbe kolagénu. Aby bol účinný, musíte ho konzumovať surový alebo v kapsulách.

  • 2. Cibuľa

Cibuľa patrí do rovnakej čeľade ako cesnak a tiež obsahuje síru. Jej konzumácia zvyšuje produkciu kolagénu a zlepšuje krvný obeh. Okrem toho vďaka obsahu síry uľahčujú vylučovanie toxínov z tela.

  • 3. Mastné ryby

Hoci neobsahujú veľa kolagénu, treba poznamenať, že sú bohaté na lyzín. Táto aminokyselina je základom tvorby kolagénu pre krásnu pleť. Okrem toho sú bohaté na esenciálne mastné kyseliny, ktoré sú naozaj dobré pre výživu pokožky.

Treba si však uvedomiť, že ťažké kovy môžu obsahovať aj veľké ryby (losos, tuniak, mečiar). Preto sa odporúča vyberať si menšie ryby, ako sú sardinky, makrely alebo ančovičky.

  • 4. Mäso

Kolagén je to, čo robí mäso tuhým. Vďaka tvrdým vláknam sa ťažko žuje. Odporúčame hovädzie, kuracie alebo morčacie mäso. Niektoré časti zvierat, napríklad nohy, obsahujú veľa kolagénu.

  • 5. Vývar z kostí

Ak chcete naozaj zdravé jedlo bohaté na kolagén, mali by ste vyskúšať vývar z kostí. Ide vlastne o veľmi tradičný recept, ktorý sa pripravuje z mäsového vývaru (vrátane kostí) a zeleniny varenej pri nízkej teplote mnoho hodín. Takto sa vyrába už desaťročia. Tento proces umožňuje získať živiny z kostí.

  • 6. Bobule

Bobuľové ovocie, ako sú čučoriedky, hrozienka a černice, ako aj podobné ovocie, napríklad jahody, sú veľmi bohaté na lykopén. Tento antioxidant, ktorý sa nachádza aj v červenej zelenine, zvyšuje vylučovanie kolagénu.

  • 7. Mliečne výrobky

Mlieko a jeho deriváty obsahujú vysoké množstvo prolínu a lyzínu. Tieto aminokyseliny zvyšujú tvorbu kolagénu. Aby sa však živiny lepšie vstrebávali, odporúčame vám konzumovať ich ako doplnok k hlavným jedlám.

  • 8. Čaj

Čaj je nápoj so starobylým pôvodom s mnohými zdravotnými výhodami, ako je napríklad krásna pleť. V tomto prípade ho vyzdvihujeme preto, že obsahuje katechín.

Tieto zložky sú silné antioxidanty, ktoré bojujú proti voľným radikálom a zabraňujú úbytku kolagénu, ku ktorému dochádza s pribúdajúcim vekom. Môžete si vybrať z rôznych druhov čaju: čierneho, červeného, zeleného alebo bieleho.

Podeľte sa o tieto užitočné rady aj so svojimi priateľmi.

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*