Domáca masť na boľavé kĺby s okamžitým účinkom: Na TOTO naše babičky nevedeli dopustiť!

Dnes už ťažko nájsť človeka, ktorý by nemal problém s kosťami alebo kĺbmi. Bolesti kĺbov síce môžu byť vedľajším príznakom starnutia, no čo ak sa ohlásia oveľa skôr? Predtým, než si pomôžete liekmi, vyskúšajte domácu lekáreň – vyrobte si masť, ktorú používali už naše babičky a nedajú na ňu dopustiť dodnes!

Kostihoj

Kostihoj je burina, ktorá rastie takmer na každom rohu. Už naše babičky ho používali na boľavé kosti a kĺby, preto ho aj pomenovali kostihoj. Môže sa v malom množstve užívať aj vnútorne, na liečbu žalúdka a vredov, svojou chuťou a konzistenciou pripomína banán. Z kostihoja môžeme pripraviť liečivý olej, masť alebo aj tinktúru. Pozrite si nasledujúce 3 ľudové liečivé recepty.

Kostihojový olej

Potrebujeme:

250 ml oleja – olivový, slnečnicový, alebo bravčová masť

25 g koreňa kostihoja očisteného a nasekaného (môže byť čerstvý alebo sušený)

Postup:

Olej sa naleje do nádoby a tá sa preloží do hrnca s horúcou vodou. V takomto vodnom kúpeli zahrievame pri nízkej teplote 30 minút. Potom necháme vo vodnom kúpeli vychladnúť.
Olej sa cez noc nasýti účinnými látkami z koreňa. Nasledujúce ráno všetko zahrejeme ako deň predtým, občas premiešame a po ochladení olej prefiltrujeme do nádoby zo skla a skladujeme na tmavom a chladnejšom mieste. Takto môžeme už na druhý používať na potieranie bolestivých miest.  Je to naozaj veľmi efektívny prostriedok.

Kostihojová masť

Korene očistíme a nakrájame na kocky. V malej panvici zohrajeme  3 lyžice bravčovej masti a keď už je poriadne horúca, opatrne sme tam vsypeme kostihoj. Masť je horúca, musíme pracovať veľmi opatrne. Po minúte miešania panvicu zložíme zo sporáka a necháme 24 hodín lúhovať. Ďalší deň masť miestne zahrejeme a keď má tekutú konzistenciu prelejme cez sitko do nádob, v ktorých ju budeme mať a používať. Vytlačené kostihojové kocky nemusíte vyhodiť. Môžete ich použiť ako čerstvý obklad na boľavé kolená, lakte, kosti.

Kostihojová tinktúra

Kostihojovú tinktúru vyrobíte úplne jednoducho. Nakrájaný kostihoj dáme do pohára od horčice a zalejeme alkoholom alebo alpu (aspoň 42%). Vylúhovanie trvá minimálne dva týždne. Už po troch dňoch uvidíte, že lieh nadobúda hnedú farbu, lebo už obsahuje liečivé látky. Niektoré babičky nechávali kostihoj po celý rok v pohári, tým sa tinktúra stane silnejšou. Kedykoľvek k nej môžeme priliať ďalší lieh na zriedenie. Používame na potieranie.

Bol tento článok užitočný? Zdieľajte ho so svojou rodinou a priateľmi!

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*