Domáci BABIČKIN ZÁVIN dvoch chutí: Mäkkučký, vláčny a spoločne s kávičkou chutí najlepšie…

  • Recept na makový závin ma naučila moja babička a ja už žiadny iný doma nerobím. Je krásne mäkučký, vláčny a spoločne s kávičkou pre mňa predstavuje tú najlepšiu sladkú bodku. Ak aj vy chcete domáci závin vyskúšať, nenechajte si ujsť dnešný recept!
  • Len si predstavte, ako si v nedeľu po chutnom obede vyložíte nohy na stôl, pustíte si v televízii nejaký zaujímavý film a ku kávičke budete lenivo prikusovat domáci závin. Pokiaľ máte radi záviny úplne rovnako ako ja, potom určite vyskúšajte recept.
Čo budete potrebovať na prípravu?
Cesto:
  • 500 g hladkej múky
  • 15 g droždia
  • 70 g práškového cukru
  • 100 ml mlieka
  • 2 žĺtky
Maková plnka:
  • 500 g mletého maku
  • 200 g masla
  • 300 ml mlieka
  • 200 g práškového cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 2 žĺtky
  • 1 čajovú lyžičku citrónovej kôry
  • 1 čajovú lyžičku medu
Orechová plnka:
  • 500 g mletých orechov
  • 50 ml mlieka
  • 80 g hrozienok
  • 1 čajovú lyžičku citrónovej kôry
  • 200 g cukru

Postup:
  1. Zo surovín na kvások pripravte kvások a nechajte ho vzísť. Akonáhle kvások vzíde, pridajte múku a žĺtky a vypracujte cesto. Cesto zabaľte do potravinárskej fólie a dajte na pol hodiny odpočinúť do chladničky.
  2. Medzitým si pripravte makovú náplň: mlieko nechajte zovrieť s čajovou lyžičkou medu, cukrom a trochou citrónovej kôry. Varte 1-2 minúty, premiešajte a dajte bokom vychladnúť.
  3. Potom pripravte orechovú náplň: mlieko nechajte zovrieť, pridajte ostatné prísady, varte 1-2 minúty, premiešajte a odstavte stranou, kde nechajte náplň vychladnúť.
  4. Cesto vyberte z chladničky, rozrobte ho na 4 diely a každý diel potom postupne rozvaľkajte na pomúčenej doske na tenšie pláty. Každý plát potom naplňte vami vybranou náplňou, zrolujte a uložte na plech vymastený tukom tesne vedľa seba.
  5. Záviny potrite rozšľahaným žĺtkom a nechajte na teplom mieste 30 minút odpočinúť. Potom ich potrite bielkom a vložte do predhriatej rúry.
    Domáci závin pečte na 150 ° C cca 30-40 minút.
Verím, že Vám domáci závin plnený makom či orechami určite zachutí!

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*