Domáci BABIČKIN ZÁVIN dvoch chutí: Mäkkučký, vláčny a spoločnou s kávičkou chutí najlepšie…

Recept na makový závin ma naučila moja babička a ja už žiadny iný doma nerobím. Je krásne mäkučký, vláčny a spoločne s kávičkou pre mňa predstavuje tú najlepšiu sladkú bodku. Ak aj vy chcete domáci závin vyskúšať, nenechajte si ujsť dnešný recept!

Len si predstavte, ako si v nedeľu po chutnom obede vyhodíte nohy na stôl, pustíte si v televízii nejaký zaujímavý film a ku kávičke budete lenivo prikusovat domáci závin.  Pokiaľ máte radi záviny úplne rovnako ako ja, potom určite vyskúšajte recept, ktorý vám za chvíľočku prezradím.

Čo budete potrebovať na prípravu?

Cesto:

500 g hladkej múky
15 g droždia
70 g práškového cukru
100 ml mlieka
2 žĺtky

Maková plnka:

500 g mletého maku
200 g masla
300 ml mlieka
200 g práškového cukru
1 balíček vanilkového cukru
2 žĺtky
1 čajovú lyžičku citrónovej kôry
1 čajovú lyžičku medu

Orechová plnka:

500 g mletých orechov
50 ml mlieka
80 g hrozienok
1 čajovú lyžičku citrónovej kôry
200 g cukru

Postup:

Zo surovín na kvások pripravte kvások a nechajte ho vzísť.
Akonáhle kvások vzíde, pridajte múku a žĺtky a vypracujte cesto.
Cesto zabaľte do potravinárskej fólie a dajte na pol hodiny odpočinúť do chladničky.
Medzitým si pripravte makovú náplň: mlieko nechajte zovrieť s čajovou lyžičkou medu, cukrom a trochou citrónovej kôry. Varte 1-2 minúty, premiešajte a dajte bokom vychladnúť.
Potom pripravte orechovú náplň: mlieko nechajte zovrieť, pridajte ostatné prísady, varte 1-2 minúty, premiešajte a odstavte stranou, kde nechajte náplň vychladnúť.
Cesto vyberte z chladničky, rozrobte ho na 4 diely a každý diel potom postupne rozvaľkajte na pomúčenej doske na tenšie pláty.
Každý plát potom naplňte vami vybranou náplňou, zrolujte a uložte na plech vymastený tukom tesne vedľa seba.
Záviny potrite rozšľahaným žĺtkom a nechajte na teplom mieste 30 minút odpočinúť.
Potom ich potrite bielkom a vložte do predhriatej rúry.
Domáci závin pečte na 150 ° C cca 30-40 minút.

Verím, že vám domáci závin plnený makom či orechmi určite zachutí!

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*