Túto fintu a výborný recept som našla na stránke mimibazar, od veľmi šikovnej autorky Veroniky a odvtedy ho používam veľmi rada. Trdelník som nikdy predtým nepiekla, no podaril sa mi na prvýkrát. Nemám žiadnu špeciálnu formu a preto sa mi tento nápad veľmi hodí a odporúčam ho kade chodím.
Potrebujeme:
500 g polohrubej múky
troška soli
80 g masla
2 vajcia
2-3 lyžice práškového cukru
250 ml mlieka
1 kocku droždia
Olej na potretie
Posýpku: škoricový cukor, orechy – alebo iné prísady podľa vašej chuti
Postup:
Najskôr si pripravíme kvások – v teplom mlieku rozdrobíme droždie, pridáme lyžičku cukru a počkáme asi 15 minút, kým kvások vyjde. Medzitým si v miske zmiešame múku, maslo, cukor, vajcia, soľ a pridáme aj kvások. Vymiesime cesto – ak je príliš riedke, môžeme pridať múku. Cesto prikryjeme čistou utierkou a na teplom mieste necháme asi pol hodinku podkysnúť.
Keď cesto vykysne, preložíme ho na pomúčenú dosku a rozdelíme na menšie bochníky. Každý vyvaľkáme na plát hrubý asi 5-7 mm. Pláty si teraz nakrájame ostrím nožom na pásy široké 3 cm.
Pokračovanie receptu na druhej stránke >
Leave a Reply