
Suroviny:
Hmota:
150 g hladkej múky
250 ml vody
5 ks vajec
štipka soli
100 g masla
Krém:
2 ks žĺtky
250 ml mlieka
1 bal. vanilkový puding
120 g cukru krupica
220 g másla
1 bal. vanilin
2 lyžice rumu
Postup prípravy
Najskôr pripravíme odpaľované cesto: Zvaríme vodu, pridáme 100 g masla, soľ, stiahneme plameň, zvoľna za stáleho miešania prisypávame múku a miešame na miernom plameni ešte asi 5 minút. Necháme vychladnúť pri občasnom zamiešaní a potom zašľaháme vajcia.
Cesto naplníme do pláteného vrecka s ozdobnou trubičkou a nastriekame na vymastený plech malé venčeky, v rúre nadobudnú, dávame ich teda radšej ďalej od seba.
Krém: Uvaríme vanilkový puding v mlieku zmiešanom s dvoma žĺtkami bez cukru. Za stáleho miešania vychladíme. Z masla, cukru a vanilkového cukru vyšľaháme penu. Pre ochutenie môžeme pridať lyžicu rumu. Opatrne miešame puding s maslovým krémom, obe hmoty musia mať rovnakú teplotu, aby sa nezrazili.
Venčeky pečieme vo vyhriatej rúre na 230 ° C, po 10 minútach stlmíme na 180 ° C a pečieme ešte asi 10 – 15 minút dozlatista. Rúru zbytočne neotvárame. Hotové venčeky necháme schladiť, pozdĺžne rozkrojíme a nastriekame dovnútra žĺtkový krém. Hotové môžeme pocukrovať. Uchovávame v chlade.
Leave a Reply