JEDNODUCHÝ veterník na plechu: Tento recept zvládne aj ten, kto sladké vôbec nepečie…

Postup:

Pripravíme si odpaľované cesto. Na plameni si v hrnci s hlbším dnom vo vode rozpustíme margarín, pridáme múku a za stáleho miešania varíme.

Vznikne nám hustá kašovitá hmota, ktorú varíme približne 5 minút, potom zložíme z plameňa a necháme chvíľu vychladnúť – asi 10 minút. Ak si cesto preložíte do druhej nádoby, stačí aj 4-5 minút.

Do cesta postupne ručným šľahačom všľaháme po jednom vajci. Vznikne nám krémovitá hmota, ktorú si rozdelíme na dve polovice. Na plech uložíme papier na pečenie, ktorý ľahko navlhčíme. Na papier natrieme jednu polovicu polovicu cesta – najlepšie to ide cukrárskym jazykom.

Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 200 stupňov 30 minút. Po upečení ešte štvrťhodinku neotvárame rúru.

Po upečení je cesto nerovnomerné, vyzerá ako vlny. Rovnakým spôsobom upečieme aj druhý plát.

Na krém si rozpustíme cukor kryštál na panvici. Keď je rozpustený, zalejeme ho asi 750 ml mlieka a miešame, aby sa mlieko spojilo s rozpusteným cukrom.

Vo zvyšnom mlieku rozmiešame pudingové prášky a vlejeme do vriacej zmesi. Varíme, než zhustne hmota.

Potom zložíme z plameňa. Necháme vychladnúť (občas premiešame) a zatiaľ si našľaháme zmäknuté maslo, ktoré po lyžičkách vmiešame do vychladnutého krému.

Krém natrieme na jeden plát upečeného cesta. Zo smotany a stužovača si ušľaháme šľahačku a netrieme ju na krém. Prikryjeme druhým plátom upečeného cesta.

Karamelovú polevu môžete použiť kupovanú, prípadne stačí aj rozpustená čokoláda. Pre domácich karamelovú polevu, tak ako pri príprave krému si rozpustite cukor a následne pridajte mlieko.

Nakoniec za stáleho miešania pridáme do zmesi aj práškový cukor a varíme, kým na nevznikne hnedá jednotná hmota.

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*