Niektorí ľudia hovoria, že hnedá vajcia sú pre nás lepšie, pretože obsahujú viac výživných látok.
Iní sú presvedčení, že sú lepšie na varenie, pretože robia pokrmy viac nadýchané, zatiaľ čo biele vajíčka sú lepšie na pečenie koláčov. Potom sú takí, ktorí veria v pravý opak.
Aký je skutočný rozdiel medzi hnedými a bielymi vajíčkami?
Kvalita škrupiny ale záleží od veku sliepky, stravy a druhu plemena. A to platí bez rozdielu farby, nech je vajce svetlé alebo tmavé.
Snáď jediný rozdiel medzi vajcami môžete pozorovať v tom, že tmavé vajcia bývajú drahšie. Nie je to ale preto, že by boli viac bio, ale z toho dôvodu, že bývajú o niečo väčšie ako biele vajcia, pretože pochádzajú od väčších sliepok.
Ak vám ale jedno vajce chutilo viac než to druhé, nemusí to byť len zdanie. Na celkovej chuti a kvalite vajec sa podpisujú strava sliepky a do istej miery aj to, o aké plemeno ide a z akého chovu pochádza. Krmivo má vplyv ale aj na farbu žĺtka. Čím viac karoténu obsahuje, tým sýtejšiu farbu žĺtok má. S kvalitou, ako si niektorí myslia, to nemá nič spoločné. Je ale jasné, že keď dostanete od susedky na vidieku jarné a úplne čerstvé vajíčko od sliepky, ktorá behá po dvore a je zelenú trávu, bude vám asi chutiť viac.
Pokračovanie článku na druhej stránke >
Leave a Reply