Pokiaľ ide o farbu vajec, tá sa líši podľa toho, z akého chovu sliepky pochádzali. Všeobecne platí, že svetlé sliepky majú biele vajcia, tie čierne alebo hnedé zase tmavé. Okrem toho existujú aj druhy, ktoré dokážu zniesť modré vajcia alebo strakaté.
Nie je teda jediný dôvod, prečo tvrdiť, že jedny vajcia sú zdravšie než tie druhé. Farba s kvalitou nemá nič spoločné. Snáď len farba samotnej sliepky. Podľa chovateľov tie tmavšie žijú dlhšie, a logicky za svoj život teda znesú viac vajec, preto ich je tiež viac. Ale čo do chuti alebo výživovej hodnoty, medzi tým nie je žiadny rozdiel.
Ak pláva, je pokazené
Bez rozdielu farby ale vždy pred spracovaním vajcia skontrolujte, či je čerstvé, alebo nie. Preto ho najprv rozbite do taniera. Ak sa žĺtok nerozteká a drží pevne pri sebe, bielok okolo neho tvorí ďalší prstenec, je to v poriadku a môžete ho bez strachu použiť. Ak sa žĺtok rozteká, nie vajce síce pokazené, ale nehodí sa príliš na prípravu napríklad praženice alebo majonézy. Je teda na zváženie, či ho radšej nepoužiť do cesta.
Leave a Reply