Makovo-jablkový koláčik mojej babky: Tak lahodný, že sa od neho neodtrhnete!

Ingrediencie
Cesto:
  • 250 gramov hladká múka
  • 125 gramov práškový cukor
  • 125 gramov maslo
  • 1 kus žĺtok
  • 1⁄2 balík prášok do pečiva
  • štipka soľ
  • 2 polievkové lyžice kyslá smotana
Maková náplň:
  • 300 gramov mletý mak
  • 200 gramov práškový cukor
  • 300 millilitrov mlieko
  • 2 kusy žĺtok
  • 2 kusy jablko
  • trocha citrónová kôra
  • 2 polievkové lyžice strúhanka
Sneh:
  • 4 kusy bielok
  • 200 gramov kryštálový cukor
  • 1 polievková lyžica práškový cukor
Dokončenie:
  • 4 polievkové lyžice džem
Postup
  1. Maková náplň: Mlieko s cukrom necháme zovrieť, pridáme mletý mak a krátko varíme do zhustnutia hmoty. Dáme dole z tepla a necháme vychladnúť. Zatiaľ si očistíme a nastrúhame na hrubo jablká. Na záver primiešame žltka, citronovú kôru, strúhané jablká.
  2. Cesto: Všetky ingrediencie zmiesime na cesto, ktoré na tenko vyvaľkáme a preložíme na vymastený a múkou vysypaný plech. Dáme piecť do rúry pri teplote 180°C cca 6 minút.
  3. Predpečené cesto vyberieme z rúry, potrieme džemom a rozotrieme naň pripravenú makovú náplň. Dáme piecť do rúry ešte na cca 15 minút.
  4. Sneh: Bielka šľaháme so štipkou soli do mäkkých špičiek, postupne pridáme cukor a vyšľaháme na tuhý sneh. Ten opatrne rozotrieme na predpečný koláč, zľahka posypeme práškovým cukrom a dáme piecť ešte na nejakých cca 15 minút, kým nechytí zlatú farbu.
Dobrú chuť! 💕👌😋
Ak sa Vám recept páči, nezabudnite ho zdieľať aj so svojimi priateľmi a rodinou.

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*