
Ingrediencie
Cesto:
- 250 gramov hladká múka
- 125 gramov práškový cukor
- 125 gramov maslo
- 1 kus žĺtok
- 1⁄2 balík prášok do pečiva
- štipka soľ
- 2 polievkové lyžice kyslá smotana
Maková náplň:
- 300 gramov mletý mak
- 200 gramov práškový cukor
- 300 millilitrov mlieko
- 2 kusy žĺtok
- 2 kusy jablko
- trocha citrónová kôra
- 2 polievkové lyžice strúhanka
Sneh:
- 4 kusy bielok
- 200 gramov kryštálový cukor
- 1 polievková lyžica práškový cukor
Dokončenie:
- 4 polievkové lyžice džem
Postup
- Maková náplň: Mlieko s cukrom necháme zovrieť, pridáme mletý mak a krátko varíme do zhustnutia hmoty. Dáme dole z tepla a necháme vychladnúť. Zatiaľ si očistíme a nastrúhame na hrubo jablká. Na záver primiešame žltka, citronovú kôru, strúhané jablká.
- Cesto: Všetky ingrediencie zmiesime na cesto, ktoré na tenko vyvaľkáme a preložíme na vymastený a múkou vysypaný plech. Dáme piecť do rúry pri teplote 180°C cca 6 minút.
- Predpečené cesto vyberieme z rúry, potrieme džemom a rozotrieme naň pripravenú makovú náplň. Dáme piecť do rúry ešte na cca 15 minút.
- Sneh: Bielka šľaháme so štipkou soli do mäkkých špičiek, postupne pridáme cukor a vyšľaháme na tuhý sneh. Ten opatrne rozotrieme na predpečný koláč, zľahka posypeme práškovým cukrom a dáme piecť ešte na nejakých cca 15 minút, kým nechytí zlatú farbu.
Leave a Reply