Najlepší detox po sviatkoch ? Už je síce polovica januára za nami, ale lepšie začať neskôr ako nikdy ? Veľmi chutné a perfektné zdravé šaláty z kapusty. Do šalátu môžete pridať aj mrkvu, červenú repu, zálievku pripraviť z kyslej smotany alebo nízkotučného bieleho jogurtu ?
Fantastický kapustový šalát s mrkvou
Niekedy naše mamky vedeli navariť do pol hodiny tie najlepšie jedlá, aké existovali. Bolo málo surovín, hlavne boli kvalitné oproti dnešnej dobe a hlavne jedlá boli pripravovaná s láskou a pokorou. Jeden zo starých tradičných receptov, na ktoré sa nesmie zabudnúť bol úplne jednoduchý kapustový šalát s mrkvou. Obsahuje veľa vitamínov, výborne chutí a hodí sa takmer ku každému hlavnému jedlu.
Suroviny:
Základ:
3 kg kapusty
3 ks mrkva
4 strúčiky cesnak
Marináda:
0,5 l voda
200 g kr. cukor
3 PL soľ
250 ml slnečnicový olej
200 ml ocot
Postup prípravy:
Kapustu, mrkvu nastrúhame na strúhadle, pridáme prelisovaný cesnak a všetko spolu poriadne premiešame. Necháme stáť bokom.
Vodu dáme do hrnca, pridáme cukor a necháme ho rozpustiť, pridáme soľ a olej. Necháme zovrieť a na záver pridáme ocot. Varíme ešte cca 3 minúty.
Horúcu marinádu nalejeme na kapustu s mrkvou a cesnakom. Premiešame a necháme odstáť, aby kapusta zmäkla. Takto necháme marinovať cca 2 hodiny.
Potom zmes natlačíme do pohárov, zalejeme ešte marinádou po vrch pohára, poriadne uzatvoríme a môžeme sterilizovať.
Od bodu varu v hrnci cca 20 minút a potom ich otočíme hore dnom a necháme pod dekou vychladnúť.
Pri sterilizácii kapusta zmäkne viac. Ak nemáte radi mäkký šalát, pripravte si iba malé množstvo k zjedeniu.
Ďalšie recepty na druhej strane >
Leave a Reply