Najlepší detox: Veľmi chutné a výborné zdravé šaláty – perfektná príloha k hlavnému jedlu.

Vynikajúci ľahký kapustový šalát so zálievkou z bieleho jogurtu a kyslej smotany

Ľahký a chutný šalát z červenej kapusty, ktorý sa dokonale hodí asi ku každému hlavnému jedlu. Nie je vôbec ťažký, vďaka jogurtovej zálievke, ktorá sa hodí aj do diéty. Určite skúste. Nie stále musí byť v šaláte majonéza alebo tatárska omáčka. Ak však nemáte radi biely jogurt, skúste napríklad použiť aj kyslú smotanu. Aj s ňou bude šalát príjemne chutný a svieži.

Suroviny:

1/2 hlávky červenej kapusty
1/2 šálky olivový olej
1 šálka kukurica
6 ks kyslé uhorky
2 šálky biely jogurt
3 PL kyslá smotana
1 strúčik cesnak
štipka soľ

Postup prípravy:

Pripravíme si šálku s objemom 250 ml.
Do veľkej misy dáme na tenké rezance nakrájanú kapustu, polejeme olivovým olejom a necháme chvíľu odstáť. Kapusta zmäkne a bude lahodnejšia.
Pridáme kukuricu, nadrobno nakrájané kyslé uhorky a nakoniec pridáme aj biely jogurt, kyslú smotanu a prelisovaný cesnak.
Celú masu osolíme podľa chuti a poriadne premiešame. Šalát je najlepší vtedy, ak postojí minimálne pol hodinu v chladničke.
Určite sa tento šalát hodí ku každému hlavnému jedlu.

Coleslaw šalát stará česká klasika

Možno všetci poznáte, ale musím sa podeliť o recept. Je jednoduchý, chutný, časovo a finančne nenáročný. A ak miesto majonézy použijete iba nízkotučný jogurt, tak dá sa povedať, že aj zdravý. Môžete ho jesť iba s chlebom alebo podávať ako prílohu k pečenému mäsu. Doma ho robievam často, len tak na večeru, pretože kapustu môžem vždy a všade a spolu s mrkvou a zelerom... Kto to vymyslel bol génius!

Suroviny:

500 g hlávkovej kapusty
2 ks stredne veľká mrkva
1/4 ks stredne veľký zeler
1 ks cibuľa
200 ml majonéza
100 ml smotana na šľahanie
podľa chuti soľ a korenie
1 lyžičku kr. cukor
2-3 lyžičky citrónová šťava

Postup prípravy:

Postup je veľmi jednoduchý a z uvedených surovín musí byť každému jasné o čo pôjde.
Kapustu nakrájame na tenké prúžky, môžete si pomôcť aj strúhadlom.
Mrkvu a zeler očistíme a na strúhadle, ktoré používame nastrúhame jablká.
Cibuľu nastrúhame na strúhadle na mrkvu a všetko spolu v miske premiešame.
Osolíme a okoreníme podľa chuti, pridáme cukor, smotanu, citrónovú šťavu a majonézu. Ak chcete ľahší šalát miesto majonézy môžete použiť aj biely nízkotučný jogurt.
Všetko dôkladne premiešame, ochutnáme a pokiaľ je nutné, dochutíme. A máme hotovo.
Šalát necháme odstáť, aby sa chute dôkladne prepojili a podávame.

Ľahký šalát z medvedieho cesnaku s vajíčkom

Suroviny:

150 g medvedí cesnak
200 g uhorka
3 ks vajcia
3 lyžice kyslá smotana alebo biely jogurt
soľ podľa chuti

Postup prípravy:

Všetky suroviny si pripravíme. Vajíčka dáme variť natvrdo, po uvarení ich očistíme a nakrájame na tenké plátky. Uhorku nakrájame, pridáme k vajíčkam, tiež pridáme na drobno nakrájaný medvedí cesnak, pridáme kyslú smotanu alebo hustejší biely jogurt a na záver osolíme podľa vlastnej chuti.


Všetko dôkladne premiešame a necháme minimálne 10 minút stáť, aby sa chute prepojili.
Do šalátu pokojne môžete pridať pór, papriku, kukuricu alebo paradajka. Ľahké a zdravé.

Zdroj: nejrecept

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*