Najlepší recept na moravské koláče aké ste kedy jedli: Cesto je vláčne a mäkkučké ako obláčik!

  • Tento recept mám priamo od kamarátky z Moravy, je to skutočne fantázia, doma ich pečiem každú sobotu.
Ingrediencie:
Kvások:
  • 30 g droždia
  • 1 lyžičku Kr. cukru
  • 100 ml vlažného mlieka
Cesto:
  • 80 g práškového cukru
  • 1 bal. vanilkového cukru
  • 2 žĺtky
  • 250 ml smotany na šľahanie
  • 120 g zmäknutého masla alebo margarínu
  • 500 g polohrubej múky
  • Trochu citrónovej kôry
  • ½ lyžičky soli
  • 1 vajce na potretie
Náplň:
  • Maková, lekvárová, tvarohová alebo orechová podľa chuti

Postup:
  1. Z droždia, cukru a mlieka pripravíme kvások. Vareškou vymiešame zmäknuté maslo s cukrom, žĺtkami a vanilkovým cukrom. Do misky nasypeme zvyšné sypké prísady – múku a soľ, následne primiešame žĺtkovo-maslovú zmes, kôru a kvások.
  2. Nakoniec do zmesi vmiešame šľahačku, ktorú sme si vyšľahali zo smotany. Cesto miešame aspoň 5 minút, potom ho prikryjeme utierkou a necháme vykysnúť na teplom mieste – stačí 3/4 hodinky.
  3. Vykysnuté cesto rozvaľkáme na plát hrubý asi ½ cm a nakrájame ho na štvorce. Do stredu každého štvorca navrstvíme 1 lyžičku náplne a vyformujeme do tvaru guľôčky. Ukladáme na plech vymastený tukom tak, aby bol spoj cesta na spodnej strane.
  4. Do stredu každej guľôčky urobíme jamku a potrieme celý povrch rozšľahaným vajcom. Potom do jamky ešte navrstvíme makovú alebo lekvárovú, tvarohovú či orechovú náplň a kým sa rúra zahreje, necháme ešte 15 minút odpočinúť. Potom vložíme do vyhriatej rúry, kde pečieme pri teplote 180 stupňov asi 20 minút.
Želáme vám dobrú chuť!

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*