Máte radi koláče na slano? Je to síce trochu nezvyčajné, no mnoho ľudí si rado pomaškrtí aj na slaných dobrotách.
Budeme potrebovať:
1 biela kapusta
600 g mletého bravčového mäsa
300 g paradajok
200 ml zeleninového vývaru (môže byť aj z bujónu)
50 g ryže
1 cibuľa
menší kúsok zeleru
2 strúčiky cesnaku
petržlenová vňať podľa chuti
rasca podľa chuti
soľ a korenie podľa chuti
Postup prípravy:
Celé paradajky zalejeme horúcou vodou a po popraskaní z nich odstránime šupku. Nakrájame ich na menšie kúsky, rovnako ako zeler a cibuľu na drobno, pretlačíme cesnak a zeleninovú zmes odložíme v miske na chvíľu nabok.
Ryžu si predvaríme do polotvrda a zmiešame ju s mletým mäsom. Pridáme koreniny, soľ, vňať a zeleninovú zmes a všetko spolu dôkladne premiešame. Zalejeme to polovicou vývaru a odložíme do chladničky na 20-30 minút.
Medzitým si uvaríme kapustu. Rozdeľte si ju na listy, tvrdú časť z listov odrežte. Dajte kapustné listy variť v osolenej vode do mäkka. Pripravte si pekáč a dno vyložte papierom na pečenie. Na dno naukladajte prvú vrstvu kapustných listov. Do nich dajte mäsovú zmes a keď je hotová celá jedna vrstva, polejte ju trochou zo zvyšného vývaru. Vrstvenie opakujte a na každú vrstvu mäsa dajte po lyžiciach trochu vývaru pre zachovanie šťavnatosti. Koláč dajte piecť do rúry predhriatej na 190 stupňov a pečte ho asi 50-60 minút. Po upečení posypte koláč tvrdým syrom, alebo si pripravte chutný dip, či domácu majonézu. Prajeme dobru chuť.
Leave a Reply