Najlepšie šľahačkové cesto na tie najchutnejšie moravské koláče: Vláčne a mäkučké ako obláčik!

Postup:

Z droždia, cukru a mlieka pripravíme kvások. Vareškou vymiešame zmäknuté maslo s cukrom, žĺtkami a vanilkovým cukrom. Do misky nasypeme zvyšné sypké prísady – múku a soľ, následne primiešame žĺtkovo-maslovú zmes, kôru a kvások.

Nakoniec do zmesi vmiešame šľahačku, ktorú sme si vyšľahali zo smotany. Cesto miešame aspoň 5 minút, potom ho prikryjeme utierkou a necháme vykysnúť na teplom mieste – stačí 3/4 hodinky.

Vykysnuté cesto rozvaľkáme na plát hrubý asi ½ cm a nakrájame ho na štvorce. Do stredu každého štvorca navrstvíme 1 lyžičku náplne a vyformujeme do tvaru guľôčky. Ukladáme na plech vymastený tukom tak, aby bol spoj cesta na spodnej strane.

Do stredu každej guľôčky urobíme jamku a potrieme celý povrch rozšľahaným vajcom.

Potom do jamky navrstvíme makovú alebo lekvárové či orechovú náplň a kým sa rúra zahreje, necháme ešte 15 minút odpočinúť. Potom vložíme do vyhriatej rúry, kde pečieme pri teplote 180 stupňov asi 20 minút.

Želáme vám dobrú chuť!

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*