Po rozsiahlom výskume a analýze zaradila Medzinárodná agentúra pre výskum rakoviny spracované mäsové výrobky medzi karcinogény skupiny 1 spolu s tabakom a azbestom.
Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie existuje dostatok dôkazov, že konzumácia spracovaných mäsových výrobkov môže spôsobiť rakovinu hrubého čreva.
Podľa súčasných údajov zvyšuje príjem 50 gramov spracovaného mäsa denne riziko rakoviny hrubého čreva o 18 %, zatiaľ čo konzumácia 100 gramov červeného mäsa denne zvyšuje riziko o 17 %.
Odborníci na zdravie poukazujú na to, že chemické látky zo spracovania mäsa sú podozrivé z karcinogénnych látok. Medzi tieto mäsové výrobky patria údeniny, klobásy, lisované šunky a mäsové konzervy.
Podľa Dr. Iana Johnsona: “Nadmerná konzumácia mäsa je určite príčinou rakoviny hrubého čreva, ktorá je dnes taká častá.”
Uvádza však, že “neexistujú dôkazy, ktoré by naznačovali, že medzi vegetariánmi je nižší výskyt rakoviny hrubého čreva”. U ľudí, ktorí nadmerne konzumovali mäso, sa na vzniku rakoviny podieľali aj iné škodlivé návyky, ako napríklad nadmerná konzumácia tabaku a alkoholu.
Napriek tomu odborníci upozorňujú, že konzumácia spracovaných mäsových výrobkov môže zvýšiť mieru úmrtnosti až o 44 %.
Sabine Rohrmannová, profesorka na univerzite v Zürichu, pre BBC povedala: “Konzumácia mäsa, najmä spracovaného mäsa, je spojená s menej zdravým životným štýlom.
Spolu s fajčením, obezitou a ďalšími nezdravými návykmi však podľa nás predstavuje konzumácia spracovaného mäsa veľmi vysoké zdravotné riziko.
Prestať fajčiť je dôležitejšie ako znížiť spotrebu mäsa, ale rozhodne odporúčam to druhé.”
Leave a Reply