Orechové sladkosti patria medzi naše obľúbené, preto pripravujem čoraz častejšie. Chutí lepšie ako orechové slimáky lebo cesto je iné! Na odmeranie surovín som použila 2,5 dl hrnček.
Prísady:
- 2 hrnčeky hladkej múky
- 4 pl kyslej smotany
- 100 g masla
- ½ hrnčeka cukru
- 1 vajíčko
- štipka soli
- štvrť lyžičky sódy bikarbóny
- 1 vajíčko (na potieranie cesta)
Plnka:
- 1 hrnček mletých orechov
- ½ hrnčeka cukru
- 2 pl medu
- štvrť lyžičky mletej škorice
Príprava:
Suroviny na cesto zmiešáme v jednej miske. Na pomúčenej doske vyváľkáme cesto, jednu stranu nechajme kúsok na hrubšie ako je druhá. Tenšiu stranu cesta potrieme medom. Cukor zmiešáme so škoricou a posypeme ňou med, následne nasypeme aj orechy. Hrubšiu stranu cesta potrieme vajíčkom a cesto zrolujeme. Rolovať začíname na tenšej strane. Závitok položíme na vymastený a múkou posypaný plech. Potrieme vajíčkom a pečieme v predohriatej rúre na 180°C. Pečieme 25 minút. Ešte horúcu roládu pootáčame v mletých orechoch. Po vychladnutí nakrájame.
Leave a Reply