Orechový závin, nikdy by ma nenapadlo, že z jedného hrnčeka orechov sa dá pripraviť takáto dobrota!

Orechové sladkosti patria medzi naše obľúbené, preto pripravujem čoraz častejšie. Chutí lepšie ako orechové slimáky lebo cesto je iné! Na odmeranie surovín som použila 2,5 dl hrnček.

Prísady:

  • 2 hrnčeky hladkej múky
  • 4 pl kyslej smotany
  • 100 g masla
  • ½ hrnčeka cukru
  • 1 vajíčko
  • štipka soli
  • štvrť lyžičky sódy bikarbóny
  • 1 vajíčko (na potieranie cesta)

Plnka:

  • 1 hrnček mletých orechov
  • ½ hrnčeka cukru
  • 2 pl medu
  • štvrť lyžičky mletej škorice

Príprava:

Suroviny na cesto zmiešáme v jednej miske. Na pomúčenej doske vyváľkáme cesto, jednu stranu nechajme kúsok na hrubšie ako je druhá. Tenšiu stranu cesta potrieme medom. Cukor zmiešáme so škoricou a posypeme ňou med, následne nasypeme aj orechy. Hrubšiu stranu cesta potrieme vajíčkom a cesto zrolujeme. Rolovať začíname na tenšej strane. Závitok položíme na vymastený a múkou posypaný plech. Potrieme vajíčkom a pečieme v predohriatej rúre na 180°C. Pečieme 25 minút. Ešte horúcu roládu pootáčame v mletých orechoch. Po vychladnutí nakrájame.

Pokračovanie >

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*