Päť kombinácií, ktorým by ste sa mali vyhnúť! 

  • Vedeli ste, že kombinácia vajec a mlieka je naozaj zlý nápad?

Hoci nemusíte vidieť okamžité výsledky, táto kombinácia môže z dlhodobého hľadiska spôsobiť vážne poškodenie vášho tela. Dôvodom je rozdielna štruktúra bielkovín v týchto dvoch druhoch potravín, ktorá sťažuje ich asimiláciu.

Tu je niekoľko základných pravidiel kombinovania potravín, ktoré by ste mali mať na pamäti pri plánovaní jedál:

1. Mliečne výrobky a antibiotiká:

Niektoré antibiotiká sa viažu na vápnik, železo a iné minerálne látky v mliečnych potravinách. To zabraňuje vstrebávaniu antibiotík, čo v konečnom dôsledku znižuje ich schopnosť bojovať proti infekciám. Keď dostanete recept na akné alebo infekciu, opýtajte sa, či liek patrí do skupiny známej ako tetracyklíny alebo fluorochinolóny.

Ak áno, vyhnite sa mlieku, jogurtu a syru 2 hodiny pred a po užití tabliet.

2. Limetka a liek proti kašľu:

Limetky môžu inhibovať alebo blokovať enzýmy, ktoré rozkladajú statíny, ktoré znižujú hladinu cholesterolu. Dextrometorfán je opiátové liečivo, ktoré sa najčastejšie využíva na tlmenie kašľa. Obsahujú ho mnohé lieky, ktoré sú vo forme sirupov, tabliet, sprejov alebo cmúľacích tabliet.. Táto látka sa môže hromadiť v krvnom obehu, ak sa statíny nerozložia, a nežiaduce vedľajšie účinky lieku sa zvýšia.

3. Šošovica a červené víno:

Červené víno obsahuje zlúčeniny nazývané triesloviny. Ak sa triesloviny zmiešajú s rastlinnými zdrojmi železa, ako sú napríklad tie, ktoré sa nachádzajú v šošovici a sójových bôboch, výrazne to obmedzuje schopnosť vášho tela absorbovať železo.

4. Banány a mlieko:

Ajurvéda uvádza túto kombináciu ako jednu z najzávažnejších, pretože sa pri nej tvoria toxíny. Hovorí sa, že zvyšuje hmotnosť tela a spomaľuje myseľ. Ak ste milovníkmi mliečnych kokteilov, uistite sa, že banán je veľmi zrelý a pridajte kardamón a muškátový oriešok na stimuláciu trávenia.

5. Voda počas jedla:

Vodu by ste nemali piť pred jedlom aspoň 30 min. Voda riedi žalúdočné šťavy a spomaľuje trávenie. S jej pitím by ste rovnako mali počkať aj po jedle, a to minimálne hodinu, aby sa vám do tela vstrebali všetky živiny z potravín. Pitie malého množstva vody (1,5 dcl) počas jedla je v poriadku. To pomôže pri správnom vstrebávaní potrebných živín do tela.

Bol pre Vás článok užitočný? Zdieľajte ho aj s ostatnými.

Written By
More from redakcia
Výborné čokoládové Truffles: Potrebujete iba 2 ingrediencie!
Ingrediencie: 240 g kondenzovaného mlieka 100 g kakaového prášku Na obalenie: Kakaový...
Read More
Leave a comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *