“Pekelné papričky” ako pomocník pri cukrovke, chudnutí či cholesterole…

Chilli papričky obsahujú látku zvanú kapsaicín, ktorá dáva papričkám ich charakteristický mierne až intenzívne pálivý výraz. Chcete extra pálivú chilli papričku pre zdravie? Vyberte si tú, ktorá má sýtejšiu farbu, pretože tá obsahuje viac kapsaicínu. Kapsaicín je jedna z hlavných zložiek účinná pre zdravie, ale aj pálivosť. Medzi najhorúcejšie odrody patrí Habanero a Scotch Bonnet papriky.

Zdravotné prínosy
Zníženie cholesterolu prírodnou cestou pomoc

Pálivé chilli papričky znižujú hladinu cholesterolu v krvi, hladinu triglyceridov a agregáciu krvných doštičiek. Zároveň zvyšujú schopnosť tela rozpúšťať fibrín, čo je látka spôsobujúca tvorbu krvných zrazenín. Kultúry, kde sa feferónky používajú vo veľkej miere majú oveľa menší výskyt srdcového infarktu, cievnej mozgovej príhody a pľúcnej embólie. Koreňte si jedlo chilli papričkami. Získate jednu z najsilnejších potravinových zbraní na planéte zemi.

Zápal dutín

S využitím čili sa zápal dutín stane banalitou. Kapsaicín totiž nepriamo pôsobí na hlien – podporuje odtok hlienu z nosnej dutiny a uľahčuje odkašliavať.

Žalúdočné vredy

Chilli papričky majú zlú povesť v súvislosti so žalúdočnými vredmi. Všetko je inak. Nielen, že žalúdočné vredy nespôsobujú, ony mu dokonca zabraňujú. Zabíjajú baktérie, ktoré nevedomky zjeme v potrave.

Chudnutie

Konzumáciou chilli papričiek rozpohybujete v tele proces zvaný termogenéza, čím telo začne produkovať väčšie teplo, čo sa pre nás rovná viac vydanej energie a z toho plynie úbytok nežiaduceho tuku, pretože ten sa najefektívnejšie spaľuje v kľude, keď ležíte na pohovke. A to ako fakt, to si srandu nerobím. Takže ten, kto nechce cvičiť, bude sedieť na pohovke a miesto zemiačikov sa začne pchať chillim. Trošku drastická metóda, ale určite bude fungovať.

Cukrovka

Tradááá, stačí jedna pálivá potvorka a máte polovicu problémov vyriešených. Pridávajte pravidelne jednu chilli papričku do jedla a sledujte ten zázrak. Klesne vám hladina krvného cukru a je dokonca možné, že vám vysadia aj lieky. Teda aspoň to tvrdia austrálski vedci z Clinical Nutrition, ktorí túto informáciu publikovali v roku 2006 v Amercian Journal. Tak im skúsime veriť. Okrem kapsaicínu, chilli obsahuje antioxidanty vrátane vitamínu C a karotenoidov, čo môže tiež prispieť k zlepšeniu regulácie inzulínu.

Takže zatiaľ si pamätajte jednu dôležitú vec. Do každého jedla pridajte štipku chilli. Vaše telo bude potrebovať menšie dávky inzulínu, a bude ho efektívnejšie využívať.

Ako vyberať chili papričky

Čerstvé chilli papričky musia mať živú, lesklú a sýtu farbu ako na obrázku. Ich povrch musí byť pevný a napätý. Stonky by mali vyzerať svieže, nie ako keby tam ležali pol roka. Žiadne trhliny! Neberte ani mäkké a pokrčené. Pri nákupe sušených čili papričiek si vyberajte tie, so sýtou farbou.

Pamätajte na jedno zásadné pravidlo – ak chilli paprička stratí svoju farbu, stratí svoju chuť, stratí tým aj svoju účinnosť.

Nájdete ich v každom obchode, ale nie je nad to, si takto v nedeľu vyraziť na prechádzku na miestny trh pre kvalitné chilli. Zaistíte si tým čerstvosť aj kvalitu.

Neukladajte čili papričky do igelitových vrecúšok. A to nikdy! Vedie to k hromadeniu vlhkosti, čo spôsobuje rýchlejšiu kazivosť. Čerstvé papričky môžu byť zavesené na slnku, kde postupne uschnú. Po usušení s nimi pracujte ako s korením. Umeľte z nich čerstvo mleté ​​chilli, kedykoľvek budete potrebovať.

Tipy na prípravu
  • Pridajte čili korenie na sezónnu restovanú zeleninu.
  • Keď budete jesť chlieb, posypte ho chilli korením, dodáte mu tým iskru.
  • Pridajte mleté ​​chilli papričky do jogurtu až budete pripravovať dip.
  • Výborne sa hodí do tuniakovej konzervy.
  • Vyrobte zálievku z čerstvých čili papričiek spolu s olivovým olejom, cesnakom, koriandrom, mätou a rascou.
  • Vedľa soľničky, koreničky a špáradiel do zubov, nachystajte aj chillijku. Proste nech máte toto zázračné korenie stále na očiach.

Pokiaľ vám z úst šľahajú plamene, nevolajte hneď hasičov, ale napite sa mlieka. Bielkovina zvaná kazeín vám pomôže uhasiť pálivosť.

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*