Používate v kuchyni kôpor? Ak nie naozaj by ste mali začať! Je to SKUTOČNÝ ZÁZRAK!

Vynikajúco prevonia a dochutí každý šalát a vedeli to už starovekí Rimania, ktorí ho bohato využívali. Okrem toho, že ho darovávali ženám ako prejav lásky, bohato ho hádzali aj do rozličných jedál. Už vtedy totiž vedeli, že kôpor je vitamínová bomba a jesť by ju mal každý zdravý muž a každá krásna žena. Magické vlastnosti tejto rastlinky nik nebral na ľahkú váhu a nik sa nad ňou neopovažoval krčiť nos.

Pôžitok pre telo

Kôpor fantasticky pomáha prečisťovať krv. Okrem toho obsahuje vitamín C,F,B, karotén, železo, fosfor, vápnik, draslík, ale aj kyselinu olejovú. Jeho silice majú vzácnu vlastnosť, a síce, dokážu potlačiť alergický kašeľ.

Lepšie trávenie

Je tiež považovaný za vynikajúce antibakteriálne činidlo, ktoré napomáha správnemu fungovaniu tráviaceho traktu a pohybu čriev. Nebojte sa, po kôpri vás nepreženie. Vaše črevá len dostanú to správne tempo a nadúvanie v dôsledku plynatosti a nepohyblivosti zmizne. Kôpor tiež znižuje stres a aj krvný tlak.

Proti hmyzu

Ak vás poštípala včela, osa či iný hmyz, potrite si miesto kôprom. Má vysoké antibakteriálne účinky a pomáha hojiť miesto vpichu. Takisto má fantastické účinky proti svrbeniu. Jeho vlastnosti sú v tomto smere podobné ako vlastnosti a účinky cibule.

Lepší zrak

Konzumácia zelenej dobroty vám zabezpečí lepší zrak a ak ste po namáhavom dni za počítačom unavení a cítite nepríjemný tlak v očiach, priložte si trochu kôpru na navlhčený vatový tampón, ktorý si dajte na 20 minút na oči.

Všetko toto dokazuje len toľko, že kôpor by sme mali všetci povinne zaradiť do nášho jedálnička, a ak naň aj náhodou máme zlé spomienky, mali by sme sa prinajmenšom pokúsiť nahradiť ich pozitívnou realitou. Vyskúšajte fantastické kôprové šaláty, omáčky, dochudovadlá či jednoducho ho pridajte do fazuľačky nakyslo. Odvďačí sa vám najmä vaše zdravie.

zdroj: sovkusom.ru

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*