Pripravte si túto sladkú dobrotu bez kvapky oleja: Sú lahodné, mäkkučké a nadýchané.

Postup:

1. ½ mlieka zohrejeme, pridáme rozdrvené droždie a 1 lyžicu cukru. Počkáme až vyjde kvások.

2. Do samostatnej misky nasypeme múku, pridáme soľ, zvyšný cukor, žĺtky, maslo, mlieko a kvások. Premiešame a vypracujeme hladké, vláčne cesto.
3. Prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť približne hodinu. Potom cesto premiestnime, opäť prikryjeme a necháme ešte približne pol hodinku – až hodinku kysnúť.
4. Vykysnuté cesto prehodíme na pomúčenú dosku a rozvaľkáme na plát hrubý asi 2 cm. Z cesta pomocou pohára vykrajujeme kruhy, ktoré prehodíme na plech vyložený papierom na pečenie.

5. Do každého kúsku urobíme menšiu jamku – môžeme na to použiť varechu alebo lyžičku.

6. Prikryjeme utierkou a kým sa zahreje rúra, necháme ešte kysnúť (približne 20 minút).

7. Pečieme pri teplote 190 stupňov kým povrch šišiek nie je zlatistý.

8. Po upečení potrieme rozpusteným maslom a do otvoru dáme marmeládu. Nakoniec posypeme práškovým cukrom.

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*