Rada biológa: Mali by sme to robiť so všetkým ovocím a zeleninou, ktoré kupujeme v obchodoch!

Bohužiaľ, nie vždy máme možnosť jesť bio ovocie a zeleninu. Ak sme nútení kupovať bežnú ponuku supermarketov, mali by sme očakávať, že bude silne chemizovaná. Prijmite nasledujúce preventívne opatrenia a zbavte sa chemikálií.

Potrebujeme vedieť:
  • umývanie ovocia a zeleniny v čistej vode nezbavuje ovocie a zeleninu chemikálií a pesticídov
  • na ich čistenie môžete použiť čistú kefu, ktorá ich zbaví oveľa viac nečistôt
  • nikdy neumývajte ovocie a zeleninu, keď ich dostanete domov, iba tie, ktoré sa chystáte hneď zjesť. Umyté ovocie rýchlejšie zhnije.
Čo by sme mali použiť na prevenciu dechemizácie?
  • 1. Citrón a ocot
    Do 2 litrov vody pridajte 1 polievkovú lyžicu citrónovej šťavy a 2 polievkové lyžice octu. Namočte zeleninu, ovocie a bylinky do tejto vody na 20-30 minút a opláchnite.
  • 2. Ocot a soľ
    Do 2 litrov vody pridajte 50-70 ml jablčného octu a 3 polievkové lyžice soli. Zeleninu a ovocie v ňom namočte na 20 minút a potom opláchnite.
  • 3. Jedlá sóda
    Rozpustite 1 polievkovú lyžicu sódy bikarbóny v litri vody, nechajte ovocie a zeleninu niekoľko minút odstáť a potom ich umyte veľkým množstvom vody.

Podľa biológa Maura Veglia sú tu kroky, ktoré treba urobiť, aby ste sa stravovali bez chemikálií.

  1. Zeleninu vložte do veľkej misy s čistou vodou a nechajte 5 minút odstáť.
  2. Potom zeleninu presuňte do misky naplnenej jedlou sódou. Na 1 liter vody potrebujete 1 polievkovú lyžicu sódy bikarbóny a zeleninu v tomto roztoku nechajte stáť 40 minút. Podľa profesora je to najdôležitejší krok, pretože sa ním zbavíte 90 % pesticídov.
  3. Zeleninu vložte do misky naplnenej čistou vodou a nechajte ju 5 minút odstáť.
  4. Potom vložte zeleninu a ovocie do misky naplnenej octovou vodou. Na 1 liter vody potrebujete 1 polievkovú lyžicu octu.
Zdieľajte tieto informácie aj so svojimi priateľmi a rodinou.
Written By
More from redakcia
Vynikajúci snehový koláč s jablkami: Mňamka!
Potrebné ingrediencie: 160 g hladkej múky ½ prášku do pečiva 50 g...
Read More
Leave a comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *