Tieto lahodné rožteky môžete plniť čímkoľvek – makom, orechmi, tvarohom, slivkami alebo akoukoľvek vašou obľúbenou náplňou. Mne najviac chutia s úplne obyčajnou pudingovou náplňou
Čo budeme potrebovať:
- 6 vajec
- 200 ml smotany na šľahanie (ja som použila 30%)
- 100 g nastrúhaného masla
- 10 g soli
- 40 g Kr. cukru
- 25 g čerstvého droždia
- asi 800 g múky (ja som použila Bio hladkú celozrnnú múku – Bl-55, môžete však použiť aj klasiku hladká extra špeciál)
Na pudingovú náplň:
- 1 bal vanilkového pudingu
- 400 ml mlieka
- Cukor podľa chuti
Na potretie:
- 2 žĺtky a 2 lyžice mlieka na potretie
Postup:
Množstvo múky je len približné, ja pridávam od oka podľa konzistencie cesta.
Všetky prísady na cesto jednoducho zmiešame a vypracujeme mäkšie cesto – hnetieme, kým cesto neprestane lepiť. Keď sa nelepí na ruky a na steny misy, je pripravené.
Necháme kysnúť pri izbovej teplote asi 2 hodiny.
Potom cesto preložíme na pracovnú dosku, premiesime a rozdelíme na 14 rovnakých kúskov – guličiek. Necháme asi 10 minút kysnúť.
Potom z každého kúsku cesta vyvaľkáme tvar obdĺžnika. Na jednej polovici ho nakrojíme na prúžky a na druhej navrstvíme asi 2-3 lyžičky pudingu.
Zavinieme a cez vrch preložíme nakrájanú časť cesta.
Uložíme na plech vyložený papierom na pečenie, potrieme žĺtkami zmiešanými s mliekom a necháme ešte pol hodinku kysnúť.
Potom vložíme do vyhriatej rúry a necháme piecť, kým rožteky na povrchu nie sú takto nádherne hnedasté.
Dobrú chuť!
Leave a Reply