Recept na krehký koláč s vyprážanými slivkami: Koláč ideálny na jeseň.

Zloženie:
  • 20 dkg polohrubej múky
  • 5 dkg zemiakovej múky
  • štipka soli
  • 1/4 čajovej lyžičky prášku do pečiva
  • 5 dkg cukru
  • 20 dkg masla, vychladeného
  • 4 žĺtky
Plnka:
  • 60 sušených sliviek (odvážených bez jadierok)
  • 1 PL rumu (alebo likéru amaretto)
  • 30g mandľových vločiek
Pusinka:
  • 4 vaječné bielky
  • 20 dkg cukru
  • 1 polievková lyžica zemiakovej múky
DEKORÁCIA
  • Horká čokoláda
  • trochu masla

Postup:
  1. Slivky umyte, osušte, rozpolte a zbavte jadierok (odvážte ich, malo by ich byť 60 dkg), dajte ich do hrnca a na miernom ohni smažte asi 20 minút. Slivky by mali byť mäkké, ale nie rozvarené. Potom zvýšte teplotu a za stáleho miešania chvíľu varte, kým sa neodparí čo najviac šťavy. Nakoniec pridajte rum, premiešajte, odstavte z ohňa a nechajte mierne vychladnúť.
  2. Krehké cesto: Plech s rozmermi 21×25 cm vyložte papierom na pečenie. Do misy nasypeme preosiatu polohrubú múku, pridáme zemiakovú múku, soľ, prášok do pečiva, cukor, studené maslo nakrájané na kúsky. Všetko spolu rozotrite prstami, až kým sa nevytvorí drobenka. Potom pridajte žĺtky a vypracujte cesto. Preneste ho do formy a vyložte dno a boky asi 1 cm. Kým sa rúra zahrieva, vložte ju do chladničky.
  3. Rúru predhrejte na 170 °C. Koláč vyberte z chladničky, popichajte vidličkou a vložte do vyhriatej rúry. Pečte 25 minút do bledožlta. Počas tohto času si pripravte pusinky (bielky začnite šľahať asi 15 – 20 minút pred koncom pečenia).
  4. Bielka vyšľahajte so štipkou soli do tuha, postupne pridávajte cukor a pokračujte v miešaní mixérom na najvyšších otáčkach asi 10 – 15 minút, kým nebude pena hustá a lesklá. Ku koncu miešania pridajte zemiakovú múku a šľahajte ešte pol minúty.
  5. Koláč vyberieme (bez vypínania rúry) a na spodok (do stredu) rozložíme vyprážané slivky, posypeme mandľovými lupienkami, po celej ploche (aj po bokoch) rozotrieme pusinku a jemne zarovnáme.
  6. Vložte do rúry a pečte 20 minút pri teplote 170 °C, potom znížte teplotu na 60 °C, zapnite ventilátor a sušte 15 minút. Po upečení ho vyberte z rúry a nechajte vychladnúť. Ozdobte čokoládou rozpustenou s maslom (napr. nad parou).
Prajeme dobrú chuť!

Written By
More from redakcia
Lahodný koláč s rebarborou a mrveničkou: Neskutočne dobrý!
Ingrediencie na cesto: 3 šálky polohrubej múky 200 g rastlinného masla 4...
Read More
Leave a comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *