SADLO – vzácny liek našich babičiek! Ak ho budete jesť každý deň, onedlho na svojom tele pocítite tieto zmeny…

Naše babičky na bravčovú masť nedali dopustiť, jedli ju vo veľkom množstve a tešili sa pevnému zdraviu. Dnešná doba je posadnutá uprednostňovaním nízkotučných potravín a bravčovú masť nahradili rastlinnými olejmi a margarínmi, pretože bravčová masť bola dlho zatracovaná kvôli tomu, že je zdraviu škodlivá.

Vedci dnes už vedia, že masť, samozrejme v rozumnom množstve, nášmu srdcu prospieva. Obsahuje totiž až 60% zdravých tukov, teda nenasýtených mastných kyselín. Neobsahuje žiadne škodlivé transmastné kyseliny. Sadlo sa dobre hodí na vyprážanie, pretože má vyššiu tepelnú stabilitu než rastlinné oleje. Teda pri tepelnej úprave vzniká menej karcinogénnych látok a škodlivín. Linolová mastná kyselina napomáha znižovaniu cholesterolu v krvi a vysokého krvného tlaku. Linolénová mastná kyselina je zase nevyhnutná pre správnu funkciu nervovej sústavy. Sadlo neobsahuje žiadne umelé farbivá ani dochucovadlá.

Sadlo oproti maslu obsahuje asi o 2/3 menej cholesterolu, teda je pre naše srdce menej rizikové. Kyselina olejová, ktorú sadlo rovnako ako olivový olej obsahuje, znižuje pôsobenie cholesterolu na naše cievy. Pôsobí preventívne proti cukrovke a očným ochorením. Chrbtové sadlo je kvalitné sadlo, ktoré sa najviac hodí pre úpravu pokrmov a konzumáciu. Môže sa tiež používať na liečbu popálenín, atopického exémy, oparov, suchej popraskanej kože alebo vyhladenie vrások. Je vhodné aj pre citlivú a problematickú pleť. Pre kozmetické účely sa používa sadlo nižšej kvality. Sadlo je vhodné aj pre ľudí, ktorí majú problém s laktózou. Ak máte radi maslo, ale je vám po ňom zle, potom je sadlo oveľa lepšia voľba.

Pokračovanie článku na druhej strane >

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*