Tieto šišky sú jednoducho dokonalé – konečne také, aké som vždy chcela urobiť. jemnučké, lahodné a výborné aj na druhý deň – ak vám teda ostanú (u nás sa to stalo len raz aj to preto, že manžel na ne zabudol). Recept si dokonca vypýtala aj moja svokra!
Potrebujeme:
1 kg preosiatej polohrubej múky,
1 kocka čerstvého droždia,
600 ml mlieka,
250 ml smotany na šľahanie (33%),
1 lyžičku soli,
2 lyžičky cukru,
4 žĺtky (ak sú vajíčka väčšie, stačia 3),
0,5 dl rumu.
Na dochutenie – lekvár, práškový cukor, jogurt, snehová pena zo zvyšných bielkov.
Postup:
Z 200 ml teplého mlieka, droždia, cukru a trochy múky pripravíme kvások a necháme ho narásť asi 10 min.
Zo zvyšného množstva múky si môžeme odobrať 4 zarovnané lyžice múky na posypanie. Do ostatnej múky dáme soľ, cukor, premiešame, pridáme kvások, žĺtky, smotanu, rum a zvyšné mlieko.
Zmiešame – cesto bude dosť riedke, ale miesením nadobudne inú konzistenciu.
Cesto bude po vymiesení redšie, ale netreba sa toho báť. Domiesime ho varechou.
Jemne cesto pomúčime (múkou, ktorú sme si odobrali) – prikryjeme utierkou a necháme na teplejšom mieste nakysnúť min. 1 hod až 90 minút.
Cesto preložíme na pomúčenú dsoku. Na pomúčenej doske cesto posypeme ešte trochu múkou a prevrátime.
Cesto rozdelíme na dve polovice, jemne poprášime múkou aj z druhej strany a vyvaľkáme na hrúbku asi 0,5 cm.
Cesto je perfektné – nelepí sa, vykrajujeme z neho kolieska (na vrchu môžeme prstom urobiť jamku a neskôr ju naplníme), alebo iné tvary – ideálne naolejovaným pohárom . Druhú várku môžete urobiť ako kosoštvorce so zárezom uprostred – je to na vás.
Vyprážame na oleji dozlatista.
Prajeme vám dobrú chuť!
Leave a Reply