Sušené huby rozdrvím na jemný prášok a pridám do majonézy. Je to šialene chutné!

Majonéza je omáčka, ktorá si získala srdcia gurmánov po celom svete. Novú aromatickú tvár získava vďaka pridania sušených húb.

Toto spojenie tradície a modernosti vytvára jedinečnú chuť, ktorá poteší aj tých najnáročnejších fajnšmekrov. Majonéza je jednou z najobľúbenejších omáčok na svete a nachádza sa takmer v každej kuchyni.

Jej klasická verzia pozostávajúca zo žĺtkov, oleja a korenia dáva neobmedzené možnosti pre kulinárske experimenty.

Jeden nápad, ktorý si v poslednej dobe získava na popularite, je kombinácia majonézy s aromatickým práškom zo sušených húb.

Hubová majonéza je jedinečným doplnkom, ktorý dokonale obohatí chuť jedál ako je tatarák, údeniny či vaječné jedlá. V tomto článku sa dozviete, ako pripraviť túto nezvyčajnú verziu majonézy a jej zdravotné vlastnosti.

Sušené huby – poklad chuti a zdravia

Sušené huby sú skutočnou pokladnicou nutričných hodnôt. Počas procesu sušenia koncentrujú cenné minerály ako vápnik, selén, fosfor a draslík.

Okrem toho sú bohatým zdrojom vitamínov B a bielkovín. Sušené huby sú vďaka svojej intenzívnej vôni a chuti perfektným doplnkom mnohých jedál vrátane majonéz.

Pre obsah bielkovín, aj keď horšie stráviteľné ako v prípade strukovín, sa sušeným hubám niekedy hovorí „lesné mäso“.

Zaujímavé je, že sušené huby majú viac kalórií ako čerstvé, no vďaka väčšiemu množstvu enzýmov tiež lepšie podporujú trávenie a povzbudzujú chuť do jedla.

To všetko z nich robí ideálny doplnok k rôznym jedlám vrátane majonéz.

Hubová majonéza – recept na jedinečnú chuť

Príprava hubovej majonézy je veľmi jednoduchá a vyžaduje si len pár ingrediencií.

Ingrediencie:

  • 20 – 25 g sušených húb (napr. hríb, bolehlav)
  • 2 vajcia
  • 1 lyžička horčice
  • 2 polievkové lyžice vínneho octu alebo citrónovej šťavy
  • soľ, korenie podľa chuti
  • 2 šálky oleja (repkového, slnečnicového alebo zmiešaného)
  • 1 čajová lyžička sójovej omáčky
  • štipka estragónu (voliteľné)

Príprava:

  1. Príprava húb: Sušené huby pomelieme na veľmi jemný prášok. Príprava majonézy: Do vysokej nádoby vložte vajcia, horčicu, citrónovú šťavu, soľ a korenie. Miešajte pri vysokej rýchlosti. Za stáleho miešania postupne pridávame olej.
  2. Kombinácia surovín: Do hotovej majonézy pridajte mleté ​​huby, sójovú omáčku (voliteľné) a estragón. Dôkladne premiešame. Ak si nechcete robiť majonézu sami, môžete použiť kvalitný hotový výrobok.

Hubová majonéza je perfektným doplnkom mnohých jedál. Dokonale sa hodí k tradičnému tataráku, paštéte, plneným vajíčkam a dokonca aj sendvičom.

Jej jedinečná aróma a hlboká chuť obohatia každé jedlo a dodajú mu vynikajúci charakter. Hubová majonéza je moderný prístup k tradičným chutiam, ktorý určite osloví milovníkov intenzívnych a výrazných vôní a chutí.

Podeľte sa o tento recept aj so svojimi priateľmi.

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*