Toto je stokrát lepšie, ako klasické mastné placky: Stačí keď zemiakové cesto naplníte TÝMTO a zložíte!

Potrebujeme:

600 gramov zemiakov

1 vajce

30 g masla

150 g hladkej múky

50 g syra nastrúhaného najemno (nameisto syra sa dá použiť aj tvaroh)

Soľ

Na plnenie:

Šunku alebo slaninu

Encián alebo kto nemá rád tak tvrdý syr (výborná na plnenie je aj niva)

Olivový alebo repkový olej

Postup:

Zemiaky očistíme, uvaríme v slanej vode a roztlačíme na kašu.

Pridáme zmäknuté maslo, vajce, soľ, syr a múku. Všetko dobre premiešame aby nám vzniklo jednotné cesto a necháme odpočívať 10 minút.

Cesto preložíme na pomúčenú dosku a z hmoty odoberáme menšie kúsky a roztlačíme na placky. Na placky uložíme náplň zo šunky a syra a zložíme – nemusí to mať tvar placky, môžeme robiť aj tvar pirohov, alebo aj tenšie šúľky.

Na panvici zahrejeme oleja a necháme zahriať (netreba veľa oleja, placky sa v ňom nemajú kúpať). Placky vyprážame z oboch strán dohneda.

Prajeme vám dobrú chuť! 

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*