Tvarohovo-citrónový koláč na jemnej piškóte: Milovníci citrusových koláčov si určite prídu na svoje!

Ingrediencie:
  • 3 vajcia
  • 1/3 šálky jemného cukru na pečenie
  • 1/3 šálky polohr. múky
  • 1,5 lyžice zemiakovej múky
  •  šťava z 1/2 citróna na namočenie piškót
Tvarohová plnka:
  • 500 g polotučného tvarohu
  • 500 ml hustej smotany 30%
  • 180 g gréckeho jogurtu
  • 2 želé s citrónovou príchuťou (každé 77 g)
  • šťava z 1/2 citróna
Želé poleva:
  • 1 želé s citrónovou príchuťou
Príprava:
  1. Piškótový koláč: Obdĺžniková forma 21×25 cm s papierom na pečenie. Pripravte si všetky ingrediencie (mali by mať izbovú teplotu). Oddeľte žĺtky od bielkov. Obe múky dvakrát preosejeme cez sito a premiešame. Zapnite rúru a nastavte teplotu na 175 stupňov C.
  2. Bielky vyšľaháme so štipkou soli na tuhý sneh (najlepšie vysokorýchlostným mixérom), ku koncu šľahania postupne pridávame cukor a ďalej šľaháme na vysokej rýchlosti mixéra (šľaháme spolu 7 minút).
  3. Potom pridávame po jednom žĺtku a šľaháme 4 minúty. Nakoniec v niekoľkých otáčkach pridáme premiešanú a preosiatu múku. Jemne miešame lyžičkou, aby sme nezničili zhutnenú penu. Zo spodku misky zozbierajte cesto a znova ho jemne premiešajte.
  4. Cesto vložíme do pripravenej formy a povrch zľahka zarovnáme. Vložíme do vyhriatej rúry na 175 stupňov C a pečieme 22 minút. Po upečení piškótu ihneď vyberte z rúry a nechajte vychladnúť.
  5. Papier jemne stiahneme, piškótu položíme na papier a vložíme aj s papierom späťdo formy (to všetko preto, aby sa piškóta pri krájaní ľahko odlepila od papiera).
  6. Tvarohová plnka: Tvaroh by mal mať izbovú teplotu a hustá smotana by mala byť dobre vychladená. Želé rozpustite v jednom pohári vriacej vody, dôkladne premiešajte a ochlaďte. Keď je želé vychladnuté, začneme šľahať hustú smotanu. Do šľahačky pridáme tvaroh a miešame mixérom len na nízkej rýchlosti, kým sa suroviny nespoja. Pridajte grécky jogurt a znova premiešajte. Potom pridajte citrónovú šťavu a znova premiešajte. Nakoniec pridajte želé a rozmixujte do hladka.
  7. Piškotové cesto namočíme citrónovou šťavou, na to rozotrieme tvarohovú hmotu a dáme do chladničky. Medzitým rozpustite citrónové želé v 1 šálke vriacej vody, premiešajte a ochlaďte. Koláč vyberieme z chladničky a prelejeme želé, vložíme späť do chladničky do plnej koncentrácie, najlepšie cez noc.
    Dobrú chuť!

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*