Ingrediencie:
- 3 vajcia
- 1/3 šálky jemného cukru na pečenie
- 1/3 šálky polohr. múky
- 1,5 lyžice zemiakovej múky
- šťava z 1/2 citróna na namočenie piškót
Tvarohová plnka:
- 500 g polotučného tvarohu
- 500 ml hustej smotany 30%
- 180 g gréckeho jogurtu
- 2 želé s citrónovou príchuťou (každé 77 g)
- šťava z 1/2 citróna
Želé poleva:
- 1 želé s citrónovou príchuťou
Príprava:
- Piškótový koláč: Obdĺžniková forma 21×25 cm s papierom na pečenie. Pripravte si všetky ingrediencie (mali by mať izbovú teplotu). Oddeľte žĺtky od bielkov. Obe múky dvakrát preosejeme cez sito a premiešame. Zapnite rúru a nastavte teplotu na 175 stupňov C.
- Bielky vyšľaháme so štipkou soli na tuhý sneh (najlepšie vysokorýchlostným mixérom), ku koncu šľahania postupne pridávame cukor a ďalej šľaháme na vysokej rýchlosti mixéra (šľaháme spolu 7 minút).
- Potom pridávame po jednom žĺtku a šľaháme 4 minúty. Nakoniec v niekoľkých otáčkach pridáme premiešanú a preosiatu múku. Jemne miešame lyžičkou, aby sme nezničili zhutnenú penu. Zo spodku misky zozbierajte cesto a znova ho jemne premiešajte.
- Cesto vložíme do pripravenej formy a povrch zľahka zarovnáme. Vložíme do vyhriatej rúry na 175 stupňov C a pečieme 22 minút. Po upečení piškótu ihneď vyberte z rúry a nechajte vychladnúť.
- Papier jemne stiahneme, piškótu položíme na papier a vložíme aj s papierom späťdo formy (to všetko preto, aby sa piškóta pri krájaní ľahko odlepila od papiera).
- Tvarohová plnka: Tvaroh by mal mať izbovú teplotu a hustá smotana by mala byť dobre vychladená. Želé rozpustite v jednom pohári vriacej vody, dôkladne premiešajte a ochlaďte. Keď je želé vychladnuté, začneme šľahať hustú smotanu. Do šľahačky pridáme tvaroh a miešame mixérom len na nízkej rýchlosti, kým sa suroviny nespoja. Pridajte grécky jogurt a znova premiešajte. Potom pridajte citrónovú šťavu a znova premiešajte. Nakoniec pridajte želé a rozmixujte do hladka.
- Piškotové cesto namočíme citrónovou šťavou, na to rozotrieme tvarohovú hmotu a dáme do chladničky. Medzitým rozpustite citrónové želé v 1 šálke vriacej vody, premiešajte a ochlaďte. Koláč vyberieme z chladničky a prelejeme želé, vložíme späť do chladničky do plnej koncentrácie, najlepšie cez noc.
Dobrú chuť!
Leave a Reply