Pokračujeme náplňou – zvyšok zemiakov zmiešame s rozpustenou horkou čokoládou (iba 20 g, zvyšok je na obalenie praliniek), lyžičkou rumu, nadrobno nakrájanou slivkou a 10 g cukru. Ak nemáte slivku, je možné ju nahradiť 3-4 hrozienkami. Zmes vložíme do mixéra a rozmixujeme. Obe zmesi dáme do chladničky vychladiť. Ideálne cez noc.
Po vychladení z chladničky vytiahneme hnedú náplň a z nej urobíme guľôčky. Z tohto množstva sa dá bez problémov vyrobiť až 16 guľôčok. Guličky sa budú lepiť, preto je dôležité, ich pred ďalším pokračovaním, vložiť na 15-20 minút do mrazničky. Potom ich vytiahneme spoločne s bielym cestom a začneme náplň obaľovať. Z tohto kroku som pôvodne mala trošku strach, ale nie je to nič ťažké. Chce to drobný grif – náplň držíme v jednej ruke a prstom druhej ruky ju mažeme bielym cestom. Ide to dobre, biele cesto sa samo prichytáva na náplň. Takto sa obalí celá náplň. Nezdržujeme sa tvarovaním do presnej gule a pokračujeme zvyšnými guličkami. V prípade, že by sme si hrali s každou guličkou, hnedé cesto začne mäknú a zle sa potom obaľuje.
Následne si pripravíme misku s vodou. Navlhčíme si ruky a začneme tvarovať všetky guľôčky do gulí. Všetky póry sa vďaka vode zatiahnu a guľa sa ďaleko lepšie tvaruje. Výsledné gule už čakajú len na obalenie v čokoláde. Než ich obalíme, je nutné ich vložiť ešte na 15-20 minút do mrazničky.
Medzitým si pripravíme zvyšok horkej i bielej čokolády – obe zvlášť rozpustíme. Guličky obalíme v horkej čokoláde a pokvapkáme bielou čokoládou. Pralinky sú hotové. Po stuhnutí čokolády je možné ich hneď konzumovať. Skladujeme v chlade.
Leave a Reply