Úžasný, tekvicový chlieb, ktorému neodoláte: Lahodne mäkký a vláčny.

Je ideálny čas na pečenie lahodného tekvicového chleba. Chuť je natoľko univerzálna, že sa dá podávať ako na sladko, napr. s džemom, tak aj so zapečeným slaným syrom.

Vykysnutý a nadýchaný, no zároveň jemný a vláčny, tekvicový chlieb je skvelým doplnkom jesenného jedálnička. Je hriechom nevyužiť dobrotu, ktorú nám príroda dáva v podobe sezónnej zeleniny.

Tekvica je jednou z najuniverzálnejších kulinárskych zelenín, aj keď jej potenciál sme ešte úplne nepreskúmali.

Chlieb s tekvicou bude pri dodržaní receptu príjemne nadýchaný a zároveň vláčny. Niekoho láka pridať do cesta tekvicové pyré (namiesto strúhanej tekvice), čo nie je vždy dobrý nápad.

Tekvicový chlieb so suchým droždím. Recept
Ingrediencie:

  • 500 ml teplej vody,
  • 14 g instantného sušeného droždia,
  • 2 ploché lyžičky cukru,
  • 700 g polohr. múky,
  • 2-3 lyžičky soli,
  • 200 g lúpaných tekvicových semienok,
  • 300 g tekvice (po ošúpaní).

Príprava:

  1. Tekvicu nastrúhame na hrubom strúhadle. Múku preosejeme do misy, pridáme suché droždie, cukor a soľ. Všetko premiešame, pridáme vodu a ešte raz premiešame, aby sa ingrediencie spojili.
  2. Do zmesi pridáme nastrúhanú tekvicu a tekvicové semienka (asi 30 g si necháme na posypanie pekáča). Semená môžete nasekať vopred.
  3. Vymiesime cesto a necháme kysnúť (prikryté, na teplom mieste). Tortovú formu vymastíme maslom a vysypeme tekvicovými semienkami.
  4. Keď cesto zdvojnásobí svoj objem, zľahka ho premiesime na pomúčenej doske a potom vložíme do formy na pečenie. Necháme ešte 10 minút kysnúť.
  5. Pečieme pri 200 stupňoch C 60 minút (kým nie je špajdla suchá). Po vybratí chleba z rúry ho necháme vo forme 10 minút.
    Potom vychladnúť na mriežke.

Dobrú chuť! Nezabudnite sa o recept podeliť aj so svojimi priateľmi.

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*