Malinový džem je veľká dobrota už sám o sebe. Ak ho však zmiešate s banánmi vznikne vám dokonalá pochúťka!
Malinový džem s banánmi vám vydrží dlho. Môžete ho pripraviť aj z mrazených malín. Aj jeho účinky budú dvojnásobné. Banány obsahujú draslík, horčík, vitamín C, železo, vitamín mladosti – vitamín E a serotonín – hormón šťastia. Určite si takýto džem pripravte aj vy!
Ingrediencie
- 1 kg čerstvých malín
- 250 g banánov
- 800 g cukru
- 1 lyžička kyseliny citrónovej alebo šťava z jedného citrónu
Ak chcete urobiť džem z mrazených malín, rozmrazte ich pri izbovej teplote a pred varením vylejte prebytočnú vodu. Ak maliny stratili arómu, pridajte vanilkový cukor a 30 ml brandy (na 1 kg plodov) na konci varenia.
Postup
1. Maliny rozmixujte nadrobno v hlbokom hrnci.
2. Banány pokrájajte najemno (polkruhy alebo štvrtiny) a pridajte k malinám.
3. Do zmesi pridajte cukor a kyselinu citrónovú. Dobre premiešajte a varte na strednom ohni, občas premiešajte.
4. Zmes priveďte do varu a znížte teplotu na minimum. Po zovretí varte ďalších 10 – 20 minút, miešajte a odstráňte penu. Ak chcete džem hustejší, varte ho 30 – 40 minút alebo pridajte do džemu pektín (12 – 15 g na 1 kg ovocného pyré).
5. Horúci džem nalejte do suchých sterilizovaných pohárov a dobre uzavrite. Hotový džem otočte hore nohami, prikryte teplou prikrývkou, kým úplne nevychladne. Uchovávajte na chladnom mieste.
Pokračovanie >
zdroj: takprosto.cc
Leave a Reply