Avokádo a banány
Tieto dve zdanlivo nesúvisiace potraviny majú jednu vec spoločnú. Kým nedozrejú, najlepšie sa cítia v kuchyni na linke. Ak sú banány príliš zelené, vložte ich do hnedej papierovej tašky a pridajte jabĺčko alebo paradajku, urýchli to proces zretia. Akonáhle sú zrelé – avokádo mäkké na povrchu a banány krásne žlté – ocenia, ak ich vložíte do chladničky. Lepšie povedaní, oceníte to vy, lebo tým spomalíte ich nadmerné prezretie a sú dlhšie vhodné na konzumáciu. Zábavným tipom je, položiť zrelý banán k nezrelému avokádu. V banáne sa proces zretia spomalí, kým avokádo dozreje vďaka banánu skôr. No nie je to výhodná kombinácia?
Citrón, pomaranč a limetka
Citrusy sú špecifické a zle nespravíte, ani keď ich budete mať pri izbovej teplote, ani keď budú v chladničke. Faktom však ostáva, že v chladničke vydržia až 4-krát dlhšie. Citrusové plody sa totiž začnú pomaličky vysušovať hneď po odtrhnutí zo stromu a skladovanie v chlade im len prospeje. Odborníci na pestovanie citrusov odporúčajú najprv ich dať do chladničky a tesne pred konzumáciou vybrať von, aby sa ohriali na izbovú teplotu, budú tak chutnejšie a šťavnatejšie.
Zemiaky
Erteple, bandurky, či krumple v chladničke mať netreba. Pravdou je, že chladné miesto im robí dobre, napríklad taká pivnica alebo suchý balkón. Najlepšie ak budú v kartónovej škatuli, drevenej debničke, papierovej taške, alebo v košíku. Chladnička by im dala čudnú nasladlú chuť a mohli by ľahšie zhniť.
Paradajky
Podobne ako zemiaky sú na tom aj paradajky. Vedecky dokázaný bol fakt, že ak ich uskladníte v teplote pod 12 stupňov, schladí sa aj ich schopnosť “voňať” a prídu o svoju sladkú chuť. Pri ich konzumácií budete mať pocit, že žujete piesok. Nechajte ich preto v košíku na kuchynskej linke alebo na stole, bez priameho slnečného žiarenia.
Dijónska horčica
Táto pramatka všetkých horčíc z tmavých horčičných semien pomletých najemno má špecifickú korenistú príchuť. Všetky horčice obsahujú semienka, ocot a soľ a celkovo im príliš nesvedčia teploty nad 20 stupňov. Vtedy sa už môžu “zdrcnúť”, strácajú farbu a “francúzsku chuť”, špeciálne to platí pre Dijónsku horčicu. Preto je najlepšie uchovávať ju po otvorení v dvierkach chladničky a spotrebovať do troch mesiacov. Nič nepokazíme, ak takto budeme skladovať všetky druhy horčice.
Leave a Reply