VIANOČNÉ PEČENIE: Krehké smotanovo-orieškové rezy, ktoré ulahodia každému mlsnému jazýčku!

Ingrediencie pre 12 osôb:
  • 2 vajcia
  • 100 g kryštálového cukru
  • 100 g tuku
  • 100 ml kyslej smotany
  • 120 g mletých pražených lieskových orieškov
  • 280 g múky
  • 1 kus prášku do pečiva
  • 600 ml mlieka
  • 80 g múky
  • 250 g margarínu
  • 200 g práškového cukru
  • 1/2 pomarančovej šťavy

Príprava:

1. Najskôr uvarte smotanu. Do 200 ml mlieka vmiešame múku a zvyšných 400 ml povaríme.

2. Vajcia s cukrom vyšľaháme mixérom, pridáme tuk a kyslú smotanu a ešte vyšľaháme. Pridáme mleté ​​pražené lieskové orechy a ešte trochu premiešame mixérom.

3. Postupne pridávame múku s práškom do pečiva a lyžicou premiešame, potom premiešame rukami. V prípade potreby pridajte ešte trochu múky.

4. Cesto rozdeľte na 4 časti. Vyvaľkáme na plát veľkosti 20×30 cm. Cesto preložíme na vymastený prevrátený plech.

5. Pečieme pri 175° asi 10 minút, alebo kým okraje mierne nezhnednú.

6. Ochlaďte kôrku.

7. Mixérom uvaríme margarín/maslo, pridáme práškový cukor a ešte premiešame. Pridáme vychladenú smotanu a pomarančový džús. Všetko zjednotiť.

8. Rozotrite vychladnutú kôrku.

9. Vrchnú kôrku rozotrieme v tenkej vrstve a posypeme strúhanou bielou čokoládou alebo mletými lieskovými orieškami.

10. Koláč by mal odstáť niekoľko hodín, najlepšie cez noc. Nakrájajte na plátky požadovanej veľkosti.

Dobrú chuť!

Ak sa Vám recept páči, zdieľajte ho aj so svojimi priateľmi na Facebooku:).

 

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*