Pripravte si výbornú kakaovú pletenku, ktorá spolu s maslom a teplým kakaom budú skvelou voľbou na raňajky.
Budeme potrebovať:
600 g – chlebová múka alebo hladká múka
150 g kr. cukru
110 ml mlieka
200 g kyslá smotany
2 vajcia
50 g mäkkého masla
25 g droždia
1 čajová lyžička vanilkový extrakt
2 lyžice nesladeného kakaového prášku s trochou vody
1 žĺtok + trocha vody
Postup:
1.
Múku preosejeme cez sito do misky a do stredu urobíme malú dierku, do ktorej nalejeme trochu teplého mlieka, pridáme 1 lyžicu kr. cukru, rozdrobíme droždie a necháme chvíľu postáť – cca 10 minút, aby vykvasil kvások.
2.
Keď máme kvások vykvasený, postupne prilievame zvyšné teplé mlieko, pridáme vajíčka, zvyšný cukor, mäkké maslo, vanilkový extrakt vymiešaný s kyslou smotanou.
3.
Spracujeme hladké cesto, ktoré rozdelíme na polovicu a do jednej pridáme kakao, ktoré sme rozmiešali v troche vody. Takto pripravené cestá necháme kysnúť zakryté utierkou asi 1 hodinu.
4.
Vykysnuté cestá rozdelíme znova na polovicu a každú časť rozvaľkáme do tenkého obdĺžnika. Na biele cesto uložíme tmavé cesto a zrolujeme. Z dvoch roliek upletieme “vrkoč” a spojíme do venčeka.
5.
Venček uložíme na papierom vystlaný plech na pečenie a ostrým nožom jemne nadrežeme niektoré vrchné časti. Necháme kysnúť cca 45 minút zakryté utierkou.
6.
Trúbu predhrejeme na 180 stupňov, vykysnutý venček potrieme rozšľahaným žĺtkom, ktoré sme vyšľahali s malým množstvom vody a pečieme cca 45 – 50 minút.
Pokračovanie >
Leave a Reply