Vždy keď vyčíňala chrípka, naše babičky varili bôbkový list s cukrom. Aj po rokoch má tento recept HODNOTU ZLATA!

Vavrín (bôbkový list) sa nám spája predovšetkým s kyslou kapustou, či ako prísada do rôznych polievok alebo omáčok – okrem výnimočnej chuti a arómy, ktoré sa nestrácajú ani rokmi, však pomáha aj pri trávení. Ak si ho dáte pod vankúš, zaručí vám pokojný spánok.

Zároveň má aj protizápalové účinky a môže sa používať do liekov a do lekárskych sirupov. Je to vďaka jeho obsahu bohatého na horčíky, éterické oleje, silice či glykosidy.

Účinne pomáha aj proti cukrovke, reume a artritíde. Priaznivo pôsobí aj na pohybový aparát – zlepšuje kvalitu kostí a odstraňuje aj bolesti v krížoch. Pôsobí však nielen na telo, ale ja na dušu. Ocenia ho ľudia, ktorí trpia migrénami, ale aj tí, ktorí chcú zlepšiť svoju pamäť a koncentráciu.

Bobkový list môžeme použiť v celej forme, rozdrvený na prášok, ale aj ako súčasť olejov č či odvarov.

Postup na prípravu:

Chrípka – pätnásť stredne veľkých kúskov bobkového listu pridajte do 250g citrónovej šťavy. Aby zmes nebola príliš kyslá, pridajte do nej 500g kryštálového cukru. Po hodine varenia sa tieto ingrediencie premenia na hustú zmes. Z nej vyberiete bobkové listy, necháte vychladnúť a prírodný sirup uskladniť v chladničke. Potom už len stačí užívať 1 polievkovú lyžicu denne a kašeľ bude minulosťou.

Pokračovanie článku na druhej stránke >

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*