S ochoreniami dýchacích ciest a kašľom môžeme bojovať nielen v zime. Prechladnúť môžeme aj v lete vďaka premenlivému počasiu, no príčinou letných prechladnutí môže byť aj klimatizácia.
Príznaky prechladnutia spôsobuje klíma, ak strávime celý deň v klimatizovanej miestnosti a potom ideme von, kde zúri horúčavy. Podľa odborníkov máme šancu na prechladnutie, ak je rozdiel teplôt medzi naším bytom a vonkajšou teplotou desať a viac stupňov.
Nikto nie je rád chorý v lete v posteli a je veľmi frustrujúce, keď niekto ochorie počas letnej dovolenky. No v prípade menších či väčších prechladnutí sa neoplatí prepadať panike, keďže môžeme počítať aj so zázračnou silou medu a niektorých bylín.
A ak sa med skombinuje s nejakou liečivou rastlinou, uzdravenie môže byť zaručené v krátkom čase.
Liečivé bylinky namočené v mede nielen premieňajú chuť medu, ale účinné látky liečivých bylín sa v mede rozpúšťajú a prejavujú svoje blahodarné účinky a med aj prevoňajú.
Tymián, bazalka a majoránka sú najlepšie bylinky a koreniny na choroby dýchacích ciest a kašeľ.
Tieto bylinky majú antimikrobiálne a expektoračné účinky. Bazalka je primárne schopná utíšiť kašeľ.
Tymián zmierňuje nepríjemné príznaky bolesti hrdla, je tiež skvelým liekom na kašeľ, dokonca má antiseptické a baktericídne vlastnosti. Majorán je účinný aj pri kašli. Med sám o sebe má liečivé účinky.
Dokáže zmierniť prejavy prechladnutia, ale aj dezinfikuje a prečisťuje organizmus, zmierňuje bolesti hrdla, ale aj tíši kašeľ a horúčky.
Posilňuje imunitný systém a pôsobí antibakteriálne. Pri kúpe medu musíte dbať na kvalitu medu, najlepšie je kupovať ho od výrobcu, takže kupovaným produktom určite nebudete sklamaní.
Ako vyrobiť voňavý, liečivý med z týchto bylín?
- Čerstvé bylinky dôkladne umyte a potom ich položte na kuchynskú utierku, aby vysušili. Potom nasekajte bylinky na malé kúsky a vložte ich do zaváracej nádoby.
- Nalejte 300-400 gramov medu na rastliny a potom nádobu pevne uzavrite. Med necháme odležať asi 7-10 dní. Počas tejto doby sa z bylín rozpustia účinné látky.
- Potom med prefiltrujte. Uchovávajte v chladničke alebo pri izbovej teplote. Bylinky, ktoré zostali vo filtri, by bol hriech vyhodiť, dá sa z nich pripraviť aj lahodný bylinkový čaj.
Pre prevenciu môžete konzumovať jednu alebo dve čajové lyžičky medu denne a v prípade choroby môžete dávku zvýšiť. Liečivý med môžete konzumovať samotný, alebo si ním môžete ochutiť aj čaj.
Leave a Reply