10 dôvodov, prečo piť šťavu z okry!

Okra patrí do čeľade slezovitých a pestuje sa v teplom a miernom podnebí. Ako zelenina obsahuje množstvo vitamínov a minerálov, ktoré sú pre telo nevyhnutné. Nielen ako zelenina, ale všetky jej výhody môžete získať aj zo šťavy.

Niektoré z výhod pitia šťavy
  • 1. Anémia
  • 2. Bolesť v krku a kašeľ
  • 3. Cukrovka
  • 4. Pomáha pri liečbe hnačky
  • 5. Znižuje hladinu cholesterolu
  • 6. Poskytuje úľavu od zápchy
  • 7. Pomáha pri zlepšovaní imunitného systému
  • 8. Zlepšuje zdravie pokožky
  • 9. Znižuje astmatické záchvaty
  • 10. Posilňuje kosti

1. Anémia

Osoba trpiaca anémiou môže čerpať výhody tejto zeleniny a z jej šťavy. Šťava pomáha telu produkovať viac červených krviniek, čo pomáha pri liečbe anémie. Šťava z okry obsahuje veľa vitamínov a minerálov. Niektoré z nich sú vitamín A, vitamín C, horčík atď., ktoré pomáhajú pri produkcii väčšieho množstva červených krviniek v tele.

2. Bolesť v krku a kašeľ

Šťava z okry sa používa aj na liečbu bolesti hrdla a silného kašľa. Osoba trpiaca bolesťami hrdla a kašľom môže konzumovať šťavu z okry. Jeho antibakteriálne a antiseptické vlastnosti urobia svoje!

3. Cukrovka

Obsahuje vlastnosti podobné inzulínu, ktoré sú prospešné pri liečbe cukrovky. Okra šťava pomáha znižovať hladinu cukru v krvi. Pravidelne teda konzumujte šťavu z okry na kontrolu cukrovky.

4. Pomáha pri liečbe hnačky

Hnačka je jedným z najdráždivejších zdravotných stavov, ktorým môže človek trpieť. Spôsobuje obrovské straty vody a dôležitých minerálov z tela. Šťava z okry sa používa pri liečbe hnačky a pomáha aj pri regenerácii organizmu.

5. Znižuje hladinu cholesterolu

Rastlina obsahuje veľa rozpustnej vlákniny, ktorá môže pomôcť telu znížiť hladinu cholesterolu. Pravidelná konzumácia tejto šťavy môže znížiť hladinu cholesterolu v krvi a chrániť vaše srdce.

6. Poskytuje úľavu od zápchy

Rovnaká rozpustná vláknina, ktorá môže pomôcť kontrolovať hladinu cholesterolu v krvi, tiež pomáha pri úľave od zápchy. Vláknina v okre, ktorá pôsobí ako prírodné preháňadlo, sa viaže s toxínmi a uľahčuje pohyb čriev.

7. Pomáha pri zlepšovaní imunitného systému

Imunitný systém pomáha telu bojovať proti rôznym chorobám, ako je prechladnutie a chrípka. Šťava z okry obsahuje vysoké množstvo vitamínu C a antioxidantov, ktoré pomáhajú zlepšovať imunitnú silu človeka.

8. Zlepšuje zdravie pokožky

Pravidelná konzumácia šťavy z okry pomáha zlepšiť zdravie pokožky. Antioxidanty pomáhajú čistiť krv a redukovať akné a iné kožné ochorenia, ktoré sú spôsobené nečistotami v krvi. Čistejšia pleť rovná sa krásna pleť!

9. Znižuje astmatické záchvaty

Šťava z okry tiež znižuje šance na astmatické záchvaty a je veľkým prínosom pre človeka trpiaceho astmou.

10. Posilňuje kosti

Tento zdravotný prínos šťavy z okry pomáha posilňovať kosti. Folát ponúka počas tehotenstva veľké výhody pre matku aj pre dieťa. Zvyšuje hustotu kostí, čo vedie k silnejším a zdravším kostiam a predchádza osteoporóze.

Okra ako zelenina obsahuje množstvo základných vitamínov, minerálov a antioxidantov, ktoré pomáhajú organizmu, bojujú proti rôznym chorobám a zlepšujú jeho imunitu. Pre množstvo charakteristických vlastností patrí medzi top zeleninu, ktorú treba pravidelne konzumovať. Tak začnite odšťavovať a užívajte si život v dobrom zdraví!

Tip: Smoothie Okra

  • Pridajte ½ šálky (50 g) mrazenej, nakrájanej okry a ½ šálky (75 g) vášho obľúbeného mrazeného ovocia. Môžete použiť jeden druh mrazeného ovocia alebo ich kombináciu. Použite napríklad mrazené rozmixované bobule alebo broskyne s mangom.
    Sladkosť banánu a mrazeného ovocia skryje horkú chuť nakrájanej okry. Banán dodá smoothie aj jemne krémovú príchuť.
  • Zalejte 1 šálkou (240 ml) tekutiny a 1⁄2 čajovej lyžičky (2,5 ml) vanilkového extraktu. Na smoothie môžete použiť akýkoľvek druh tekutiny, ktorý máte radi, alebo použiť kombináciu, pokiaľ nalejete aspoň 1 šálku (240 ml).
    Na nemliečne smoothie použite kombuchu, ovocný džús, kokosové mlieko alebo okrovú vodu.

Na prípravu krémovejšieho smoothie použite mlieko alebo kefír.
Tip: Vanilku môžete vynechať alebo ju nahradiť inou chuťou. Skúste použiť napríklad mandľový, kokosový alebo citrónový extrakt.

  • Mixujte smoothie, kým nebude hladké a neuvidíte žiadne kúsky okry alebo kúsky ovocia.
    Možno budete musieť občas zastaviť a zoškrabať steny mixéra.

Ochutnajte smoothie a upravte chuť alebo konzistenciu. Ak chcete, aby bolo smoothie sladšie, môžete pokvapkať trochou medu alebo agáve. Ak je smoothie na váš vkus príliš husté, nalejte doň trochu tekutiny a rozmixujte ho.

Ak je smoothie príliš riedke, môžete primiešať kocky ľadu, aby bolo hustejšie.

Skúšali ste už okra šťavu? Máte recept, o ktorý sa chcete podeliť? Zdieľajte to v sekcii komentárov nižšie.

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*