100-ročný recept na perníky: Sú jemné a voňajú božsky celé týždne!

Medovníky patria medzi naše najtradičnejšie vianočné koláče, ktoré obľubujú malí aj veľkí v rodine. Dnes už na internete nájdeme množstvo receptov na jeho prípravu, no my sme teraz získali pôvodný, 100 rokov starý recept!

Ingrediencie:

  • 3 vajcia
  • 3 polievkové lyžice masla
  • 50 g sódy bikarbóny
  • 1 kg hladkej múky
  • 300 g práškového cukru
  • 1 štipka soli
  • 300-400 g kvetového medu
  • 30 g škorice
  • 10 g klinčekov alebo iného korenia – aníz, zázvor
  • 1 balenie zmesi perníkového korenia

Príprava:

Múku zmiešame s práškovým cukrom, korením a ost. ingredienciami, potom pridáme vajcia, maslo. Výsledné cesto dôkladne vymiesime, potom pridáme vlažný med, ktorý sme vložili do horúcej vody vo fľaši.

Celé to prikryte a nechajte stáť celú noc. Ak sa cesto trochu vysuší, nie je problém, znova ho dôkladne premiesime!

Cesto rozvaľkajte na hrúbku 3-4 mm a vykrajujte požadované tvary. Pečieme na 170 C do zlatista vo vyhriatej rúre.

Cukrová dekorácia:

Toľko práškového cukru, koľko sa spotrebuje, zmiešame s bielkami z vyšľahaných vajec, do ktorých pridáme pár kvapiek citrónovej šťavy. Naša poleva je dobrá, ak sa pomaly oddeľuje od varešky a dá sa pekne tvarovať.

Prajeme dobrú chuť!

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*